дом Здраве Д-р Розалина Нонева: Опасността от коронавирус инфекция не е отминала

Д-р Розалина Нонева: Опасността от коронавирус инфекция не е отминала

0
ДЯЛ

Трябва ли затихването на епидемията от COVID-19 през последният месец да ни успокои и едва ли не да забравим за съществуването на коронавирус, който взе повече от два милиона невинни жертви и продължава да държи в напрежение и страх целият свят? И достоверни ли са данните от широкопрактикуваните бързи тестове и защо PCR изследването не е показател заразени ли сме или не от коронавируса? За отговор на тези въпроси потърсихме мнението на специалиста – д-р Розалина Нонева, управител на Медико-диагностична лаборатория „Д-р Ноневи” в Шумен.

„Няма място за успокоение, препоръчаните епидемични мерки са много важни и задължителни за всеки от нас, тъй като опасността не е отминала“, категорична е д-р Нонева. Коронавирусите са РНК вируси с обвивка, които са широкоразпространени сред хора, бозайници и птици, и които причиняват респираторни, чревни, чернодробни и неврологични заболявания, обяснява д-р Нонева.
Известно е, че седем вида коронавируси причиняват заболяване при хората, четири от тях са широкоразпространени и обикновено причиняват симптоми на обикновена настинка. Другите три щама: Коронавирусът на тежкия остър респираторен синдром (SARS-CoV), коронавирусът на близкоизточния респираторен синдром (MERS-CoV), и новият коронавирус от 2019 г.(COVID-19) – са зоонози по произход и понякога са свързани с фатално заболяване. IgM и IgG антителата могат да бъдат открити още 2-3 седмици след експозицията, IgG остават положителни, но нивото им спада с течение на времето.
Лабораторните методи за диагностициране на COVID-19 следват два пътя: откриване на самия коронавирус или откриване на имунен отговор на организма към вируса /т.е. антитела/.
Бързите тестове не е необходимо да се използват, докато симптоми не са налице. IgM антителата са откриваеми 3-5 дни след поява на симптоми, IgG антитела след 7-10 ден.
Изследването става от пъпна кръв, серум или плазма. Чувствителността на теста е между 85-97 %, специфичността 100%. Резултатът се дава като отрицателен или положителен за IgM и/или IgG антитела.
PCR изследването се извършва с два броя секрети: назофарингеален и орофарингеален. От голяма важност за резултата е качеството на пробовземане, транспорт и съхранение. Методът дава възможност за откриване на заразени лица 1-3 дни преди първите симптоми. Това означава, че този метод може да засече положителен пациент от 2-3 дни след заразяване.

PCR IgM IgG Клинично значение
+ Пациентът може да е в инкубационен период
+ + Пациентът може да е в ранна фаза на инфекцията
+ + + Пациентът е в активна фаза на инфекцията
+ + Пациентът може да е в късна фаза на инфекцията или във фаза на възстановяване
+ Пациентът може да е в ранна фаза на инфекцията и PCR тестът може да е фалшиво отрицателен
+ Пациентът може да е прекарал инфекцията и да се е възстановил
+ + Пациентът може да във фаза на възстановяване или PCR тестът може да е фалшиво отрицателен

 

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКметът на община Нови пазар забрани брането на липов цвят
Следваща статияСлънчево и топло

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here