дом Здраве Доц. Кунчев: 3 дни над 100 души заразени и затягаме отново мерките

Доц. Кунчев: 3 дни над 100 души заразени и затягаме отново мерките

0
ДЯЛ

Ако достигнем 100 човека в рамките на три дни, отново ще се затегнат мерките. Това потвърди главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
Той каза, че седмицата 20-26 април е била с най-високи стойности само че е много рано да се правят генерални изводи и в много голяма степен е в наши ръце какво ще допуснем да стане. Много внимателно се следи ходът и реагират съгласно епидемичната ситуация.
Той допълни, че зависи дали нарастването е дифузно в цялата страна, или се открива едно определено огнище, което ако бъдат взети навреме мерките, ще бъде блокирано и потушено. Също така много зависи от това кой боледува, къде, дали са рискови групи, дали са на място, което позволява взимането на строги мерки.
Според Кунчев промяната в законодателството не променя начина на действие и сега, защото в края на краищата оценката на епидемичната ситуация се прави в Министерството на здравеопазването и досега мерките са били разпореждани със заповед на министъра. „Така че тук се търси най-точната от конституционна гледна точка решение“.
Той заяви, че затруднения имат 3 болници, но това не важи за цялата страна. Първа е била болницата във Видин – макар че става въпрос за 10% от персонала. В момента в Сливен и в Ямбол ситуациите не са толкова тежки. Според него най-лесно се решават нещата на местно ниво – с реорганизация вътре в болниците и с помощта на другите лечебни заведения. И даде за пример частните болници в Пловдив, които в момента са се включили много активно в борбата.
Най-много като заболяемост отделни центрове са се оформили във Видин, в Смолян, в Бургас, в Пазарджик, в Пещера.
Доц. Кунчев заяви, че за момента има 4 механизма на ефективно заразяване или на намиране на източници на зараза.
Според него извършването на дезинфекция е важно, но при една такава инфекция, която е въздушно-капкова, не би искал да се дава прекалено ударение на мерки като например масово измиване на улиците с препарати, защото това няма да повлияе много, тъй като вирусът се предава от човек на човек чрез контакт.
Той беше категоричен, че ако хората спазват всичко, ако се движат по двама, ако носят маски, няма значение къде са, дали са в София или другаде, нищо не се променя като риск. Важно е да разчитаме много повече на личното поведение ежедневно и навсякъде.
Доцент Кунчев каза още, че от десетина години насам 4 типа от коронавирус се изследват всеки есенно-зимен сезон в Центъра за заразни и паразитни болести.
Той препоръча на хората, които искат да отидат на почивка през лятото, всичко, което е свързано с добра физическа форма и с природа, но само ако се спазват мерките.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДнес отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата
Следваща статияПочит към загиналите и поздрав към живите ветерани от войните в Нови пазар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here