дом Здраве Днес е Световният ден на сърцето

Днес е Световният ден на сърцето

0
ДЯЛ

На 29 септември по инициатива на Световната федерация на сърцето, подкрепена от Световната здравна организация, ЮНЕСКО и други международни организации, от 1999 г. се чества като Ден на сърцето.
Сърдечно-съдовите заболявания са главна причина за смъртност в света.
Според Световната здравна организация, повече от 17,9 милиона души умират годишно от болести на сърцето. Стрес, заседнал начин на живот, тютюнопушене, нездравословно хранене и наднормено тегло са сред основните рискови фактори, които увеличават опасността от сърдечносъдови заболявания. Над 80% от смъртните случаи, причинени от сърдечно съдови заболявания, могат да бъдат предотвратени. Когато и да се откажем от цигарите, алкохола и употребата на сол, няма да е късно. Основният „убиец” у нас са сърдечно-съдовите заболявания с двете си фатални проявления, каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт. Нашата страна не прави изключение от негативната статистика и 65% от общата смъртност на населението се причинява от сърдечносъдови заболявания. Хипертонията е най-сериозният рисков фактор за тези заболявания. През последните години хипертоничната болест започва все по-рано и се наблюдава „подмладяване” на заболяването.
Смъртността у нас, дължаща се на проблеми със сърцето произлиза и от факта, че около 44% от българите са пушачи (по данни на Националната статистика).
Много са рисковите фактори, които повлияват появата на сърдечно-съдови заболявания. Голяма част от тях могат да бъдат предотвратени чрез подходящи превантивни мерки, като повишаване на физическата активност, здравословно хранене, отказ от тютюнопушене. Ежедневно всички ние се нуждаем от умерена двигателна активност. Физическото натоварване е много важно за тренирането на сърдечния мускул, защото така сърцето изтласква по-голямо количество кръв и до всяка клетка в нашето тяло достига повече кислород. Разбира се, физическите натоварвания трябва да бъдат съобразени с индивидуалните възможности на човек – здравословно състояние, физически възможности, възраст. Здравословно, балансирано и правилно хранене е вторият значим фактор. Важно е да се ограничи употребата на сол (до 5 грама дневно), хидрогенирани мазнини, алкохол и тютюневи изделия, тъй като те са високо рискови фактори. Пушенето е сред основните причини за исхемична болест на сърцето. Никотинът в цигарите стеснява кръвоносните съдове, намалява притока на кислород към сърцето и повишава кръвното налягане – основни фактори за възникване на сърдечен инфаркт.
Безсънието и стресът са фактори, които също водят до сърдечни проблеми, поради спазъм и стесняване на коронарните съдове (съдовете на сърдечния мускул).
Не на последно място по значение са профилактичните прегледи и изследвания, при които навреме биха били открити и лекувани евентуални заболявания на сърцето.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРайони със смущения в електрозахранването
Следваща статияПриемат заявления от родители за осигуряване на детегледачи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here