дом Култура Детски празник „От Игнажден до Коледа“ в къща музей „Панайот Волов“

Детски празник „От Игнажден до Коледа“ в къща музей „Панайот Волов“

0
ДЯЛ

Традиционният празник „От Игнажден до Коледа“ ще събере в къща музей „Панайот Волов“ в Шумен деца от града. Проявата ще се проведе на 16 декември от 11.00 часа, съобщиха организаторите.
Целта на празника е малчуганите да научат повече за тайнствата на най-хубавите християнски празници – Игнажден, Бъдни вечер, Рождество Христово, Коледуване и Нова година. В пресъздадената обстановка на празничния български дом те ще научат и малко известни факти за обичаите и ритуалите от Шуменския край, съпътствали от далечни времена до наши дни най-хубавите семейни и народни коледни моменти. Ще научат за символиката на всичко сложено на трапезата през тези празници и ще опитат от вкусната Боговица.
Тази година акцентът на музейния празник е приятелството. Малко известно е, че в Шуменския край точно на Игнажден се извършвало едно от тайнствата на старите българи – побратимяването. Обредният, известен под името побратимство или побратимяване, се състои в това, две личности – мъж или жена, чужди по кръв, след извършването на обреда стават помежду си духовни братя или сeстри, което важи в техните отношения и в отношенията на техните деца като кръвно родство. Този позабравен днес обичай носи важни послания и е имал роля в живота на нашия народ.
Децата от СУ „Панайот Волов“ ще се „побратимят“ със свои връстници от Центъра за специална образователна подкрепа в Шумен и ще си поднесат коледни подаръчета и много настроение. Празникът на приятелството ще продължи с фолклорно-музикална програма, изнесена от малките народни певци от формация „Перуника“.
Всички ще станат съпричастни на ревюто „Шуменска багреница“ на възстановени носии от Шуменския край. Млади коледари ще нарекат за всекиго здраве, берекет и благоденствие.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗасякоха два автобуса на буксир без табели и с изтекла регистрация
Следваща статияЗатягат контрола по пътищата в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here