дом Здраве „Да! За живот“: 7 случая на донорство през последните 23 години в...

„Да! За живот“: 7 случая на донорство през последните 23 години в Шуменско

0
ДЯЛ

От 1996 година до момента случаите на донорство в област Шумен са седем. По това време Многопрофилната болница в областния град е сред първите в страната, която започва да работи в тази сфера. Последната донорска ситуация в шуменската болница е била преди шест години. Между два и три са случаите на пациенти в мозъчна смърт в лечебното заведение годишно.
В последните години в Шумен има един официален отказ от донорство, който е заявен пред личен лекар. Тези данни оповести днес на брифинг областният координатор по донорство д-р Петко Загорчев, който представи кампанията в подкрепа на донорството „Да! За живот!“.
„В годините от 1996 до днес имаме 50 разговора с близки на пациенти в мозъчна смърт. Материята е много деликатна, защото никой не може да задължи близките на починалия да дарят органите му“, обясни д-р Загочев и добави, че целта на кампанията е обществото да бъде подготвено и да знае какво представлява актът на донорство.
В рамките на националната кампания „Да! За живот!“ в област Шумен ще бъдат раздадени 1 000 донорски карти. Те вече са предадени на Регионалната здравна инспекция в Шумен от местната структура на Българския червен кръст. „Картата няма законова стойност, но с нея притежателят й информира близките си, че желае да бъде донор“, уточни директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова. Тя обясни още, че на сайта на Здравната инспекция ще бъде обособена специална секция, която ще информира за хода на кампанията в областта. От там желаещите могат да си изтеглят и донорска карта.
Карти ще се раздават и в МБАЛ Шумен. Желаещите да ги получат могат да направят това всеки ден от между 13.00 и 14.00 часа от главната сестра на шуменската болница. Донорски карти ще раздават и личните лекари.
На срещата бе припомнено, че България е на едно от последните места по донорство в Европа. У нас донорските ситуации са между четири и пет на 1 000 000 души. На първите места са Испания и Словакия, където бройката на донорите е над 30 на 1 000 000.
В момента от трансплантация на органи у нас се нуждаят 1 151 души. „Това е безвъзмезден акт в полза на живота. Медицината може да удължи живота на болни с нужда от трансплантация, но и качество на живот на тези хора може да се осигури само чрез трансплантация“, категоричен бе д-р Петко Загорчев. Той добави, че най-важното за донорството е бързината, с която трябва да се развие процеса. Близките на пациент в мозъчна смърт трябва да дадат съгласие за донорство, след което следва експлантация и непосредствено след това инплантация и всичко това за не повече от 24 часа.
В България се трансплантират бъбреци, черен дроб, сърце и бял дроб. Най-добрият донор е млад човек без придружаващи заболявания. В страни от Западна Европа вече има случаи на присаждане на органи на пациенти със специфични заболявания от донори със същата диагноза.
Активната част на Националната кампания в подкрепа на донорството „Да! За живот“ ще продължи до 5 декември.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщинският съвет във Велики Преслав откри процедура за съдебни заседатели
Следваща статияПо 40 лева коледна добавка ще получат най-бедните пенсионери в страната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here