дом Общество Дават още 430 000 лева за археология край Градище, удължават разкопките с...

Дават още 430 000 лева за археология край Градище, удължават разкопките с 2 месеца

0
ДЯЛ

Допълнителни 430 000 лева ще бъдат отпуснати за археологическите разкопки край село Градище, а срокът на проучванията ще се удължи с 2 месеца. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Парите се отпускат от Агенция „Пътна инфраструктура“.
Днес Бойко Борисов заедно с финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков инспектираха строителството на автомагистрала „Хемус“ край шуменското село Градище.
Борисов и министрите разгледаха археологическите разкопки. Премиерът благодари на археолозите за добрата работа и остана видимо доволен от хода на проучванията. „Работим в добър синхрон. Парите идват редовно. Осигурява се работа на 80 души. Така едновременно разкриваме историческите обети и строим трасето“, коментира Борисов.
„Колко ни е красива държава ни и колко трудно е строителството. Колко скална маса, колко нещо трябва да се извози. Защото после като стане готово, всички казват – „лесно“, заяви премиерът Бойко Борисов при огледа на извършваните дейности. По време на инспекцията министър-председателят бе с министъра на финансите Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Строителният екип ги запозна с етапа, на който е изграждането на 207-метровия мост по трасето.
Участъкът между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“ на АМ „Хемус“ е 16,32 км и трябва да е готов през 2021 г. Първата копка беше направена точно преди година – на 16 август 2018-а.
В изходната част на трасето има два обекта с археологически разкопки, по които работят специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН. Те проучват фрагменти от 5000 години преди новата ера (ранния халколит и ранножелязната епоха). Според анализа на експертите единият обект се нуждае от по-подробно изследване, което ще продължи около два месеца.
„Благодаря на археолозите. Имаме перфектни отношения и добър синхрон“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че поисканото от археолозите удължение на срока с два месеца ще бъде уважено. „Хем строим, хем разкриваме красотите“, каза още премиерът, разглеждайки разкопките на разкрито древно селище. На обекта работят близо 100 души – работници, археолози и геодезисти.
Общата дължина на АМ „Хемус“ е около 420 км. В експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км. Довършването на „Хемус“ е сред основните приоритети на правителството и се планира тя да е готова от София до Варна през 2023 г.
Попитан за пораженията от пожара по автомагистрала „Струма“, премиерът отговори, че те не са сериозни и ще бъдат отстранени много бързо, а виновните ще понесат отговорност.
По проблема с вандализма в столично заведение Борисов бе категоричен, че виновните ще бъдат вкарани в затвора. Той уточни, че работата на полицията не спира и в момента във Варна тече акция, при която е открито голямо количество незаконен алкохол, предназначен за заведенията по Черноморието.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНова Наредба за общинските жилища ще приеме Общинският съвет във Велики Преслав
Следваща статияЩе ремонтират жп надлеза в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here