дом Общество Втори съд отмени като незаконно уволнението на актьора Милен Димитров

Втори съд отмени като незаконно уволнението на актьора Милен Димитров

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Втори съдебен състав от Окръжен съд Шумен призна за незаконно уволнението на актьора Милен Димитров. Той води гражданско дело срещу директора на театъра за освобождаването му от работа в началото на 2019 година.
С решение № 769/31.07.2019 г. Районния съд призна уволнението, извършено със заповед на директора, като незаконно и го отмени. С постановеното решение Димитров е възстановен на заеманата длъжност „актьор”. Работодателят е осъден да заплати сумата от 4 741,43 лв. обезщетение за периода, когато е останал без работа.
Определението обаче бе обжалвано от ответната страна.
Мотив в заповедта на директора за уволнението е съкращаване на щата с две бройки. Така заедно с Димитров, знаково име в трупата, бе отстранена и актрисата Мария Григорова. Тя също обжалва уволнението и спечели на две съдебни инстанции.
От представената в съдебно заседание персонална карта за заетост за 2018 г. е видно, че ищецът е участвал в 14 спектакли. По делото от страна на работодателя са представени атестационни карти, отразяващи текущите оценки на актьорите, дадени от комисия. Критериите за оценките се утвърждавали от директора, като трудовият стаж не бил критерий.
Съгласно показания на свидетели Димитров бил водещ актьор в трупата преди да се появи директорът. Той е ученик на проф. Стефан Данаилов. „Изумен съм от отстраняването”, реагира той приживе.
Участвал в почти всички спектакли, а на някои е бил режисьор. Разпитаните колеги разказали, че директорът не харесва Григорова и Димитров и ще ги махне, става ясно от съдебни документи.
Други колеги пък твърдят, че Димитров притежава изключителни професионални качества.
В хода на производството не са събрани убедителни доказателства за извършен надлежен подбор от работодателя, въпреки твърденията в тази посока, става ясно от съдебното решение . Липсва както в самата заповед , така и протокол за извършен подбор на база законоустановени критерии.
Установено е, че в атестационните карти на ищеца са налице поправки на оценки, като не е ясно кой ги е извършил.
Ето защо съдът намира, че уволнението е незаконно и трябва да бъде отменено.
Осъжда Драматично-куклен театър да заплати на Димитров разноски пред въззивната инстанция в размер на 1 146, 38 лв.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБезводие мъчи половин село от ноември
Следваща статияПодготвя се обществена поръчка за сепариране на битови отпадъци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here