дом Здраве Вирус поваля малки и големи с 40 градуса температура и повръщане

Вирус поваля малки и големи с 40 градуса температура и повръщане

0
ДЯЛ

През изминалата седмица са регистрирани общо 81 случая на остри заразни заболявания срещу 70 случая за предходната седмица. От тях 58 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип срещу 52 за предходната седмица, съобщиха от РЗИ-Шумен. 11 са новорегистрираните с варицела, има и 2 случая със скарлатина.
За вирус с 40 температура, болки в гърлото и повръщане поваля малки и големи, пък алармират лекари. Типичните зарази за пролетния сезон протичат с почти еднаква клинична картина, като понякога към симптомите се добавя и диария. Неразположението обикновено трае от 3 до 5 дни, като рядко се стига до усложнения. В някои случаи обаче симптомите могат да докарат обезводняване, което е особено опасно при децата.
Пролетните вируси удрят по над 1 000-1 500 души на седмица в страната, като най-висока е заболеваемостта сред децата от 0 до 4 години, следвани от групата на 5-14-годишните. Стотици обаче са и възрастните хора, повалени от зарази, твърдят медиците.
Паралелно със сезонните зарази вървят и чревните инфекции. Пикът им тепърва предстои с напредване на лятото, но само през изминалата седмица в Шуменско са регистрирани 7 случая на ентероколит, срещу 3 за предходния период.
Сред малчуганите в момента върлува и т.нар. вирус „коксаки“, който също е причина за висока температура и вкарва в паника майките на малки деца. Освен температура той носи болки в гърлото и типичен обрив, който се появява по краката и ръцете.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧайлев иска комисия, която да преименува местности с турски названия в общината
Следваща статияВъпреки отнетия лиценз: ЗК „Олимпик“ще изплати щетите на клиентите си след 8-ми юни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here