дом Здраве Ваксинират срещу морбили неимунизираните до 18-годишна възраст

Ваксинират срещу морбили неимунизираните до 18-годишна възраст

0
ДЯЛ

Неимунизираните деца от 13 месеца до 18 години ще бъдат ваксинирани против морбили до края на февруари. Това съобщи за 24shumen.com директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен д-р Пепа Калоянова.
По нареждане на Здравното министерство от РЗИ са дали предписание на личните лекари да изготвят списъци на неимунизираните деца от 13 месеца до 18 години в пациентските си листи.
„Ще предоставим необходимия брой ваксини, като имунизацията трябва да приключи на 28 февруари“, уточни д-р Пепа Калоянова и добави, че до момента в област Шумен няма регистрирани случаи на морбили.
Над 95% от населението трябва да са ваксинирани, за да се добие устойчив колективен имунитет. По данни на РЗИ-Шумен през миналата година 93.84% от децата на 13 месеца са обхванати в първичната имунизация и 83.55% от 12-годишните са преминали реимунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, заушка и рубеола.
Заразяването с морбили се предава по въздушно-капков път. Усложненията от болестта са бронхит, ларингит, пневмония, енцефалит, отит, менингит. Този вид шарка понякога води и до летален край.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаглост: Шуменци изхвърлиха старите си мебели през терасата
Следваща статияМладши посланици на ЕП от шуменско школо влязоха в ролята на евродепутати

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here