дом Общество Борисов: По 50 лева за всеки пенсионер в следващите 3 месеца, 9%...

Борисов: По 50 лева за всеки пенсионер в следващите 3 месеца, 9% ДДС за бирата и виното

0
ДЯЛ

Правителството отпуска еднократна добавка към пенсиите за 3 месеца подред по 50 лева за всеки един пенсионер. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг след Консултативния съвет на коалицията. По думите му това, което задържа на власт ГЕРБ е само тяхната отговорност. „Всичко опира до сметките, до парите“, посочи премиерът и припомни, че България все още е сред страните, които не е теглила заем за справяне с икономическите загуби от COVID-19.
„Увеличаване на разходите за персонал с 30% за служителите, които са на първа линия. Средствата са предвидени за структури от Министерство на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика, НЗОК, НОИ и други.
Увеличава се продължителността на паричното обезщетение на безработица с 3 месеца. Отпускат се допълнителни средства за Министерството на културата за творчески проекти. Увеличават се средствата за субсидии на лечебните заведения. Увеличават се и разходите за медицинска и дентална помощ. За личните асистенти по Закона за личната помощ се осигуряват 122 млн. лв.“, каза още Борисов.
По думите му, се увеличава и минималното обезщетение за безработица от 9 до 12 лева. Ще бъде увеличена продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с 3 месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 1 октомври в размер на 4 милиона лева.
15 млн. лв. допълнителни средства се осигуряват за творци на свободна практика.
За медицинските специалисти, ангажирани в борбата с коронавирус, се осигуряват по 1 000 лева.
Със закон ще бъде въведен от 9% ДДС за туроператорите, виното и бирата.
От началото на месец октомври се предвижда увеличение на продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с 3 месеца за лицата с минимално обезщетение. Мярката е на стойност 4,0 млн. лв.
Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и по бюджета на Министерството на културата в размер до 15,0 млн. лв за творчески проекти на творци на свободна практика чрез фонд „Култура“.
Друга социална мярка на стойност 67,0 млн. лв., осигурени чрез пренасочване на средства от европейски програми, е осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1 000 лв. на заангажираните медицински специалисти в борбата с COVID-19 на първа линия до края на 2020 г.
В контекста на икономическите мерки на правителството по бюджета на ресорното министерство за настоящата година, освен отпуснатите вече 9,0 млн. лв., се осигуряват допълнително още 9,5 млн. лв. за насърчаване на инвестициите на местни и чуждестранни предприятия, изпълняващи инвестиционни проекти по Закона за насърчаване на инвестициите.
Повече от 38 000 души ще се възползват от мярката на стойност 8,0 млн. лв., представляваща помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм на стойност 210 лв. за лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или преодоляване на последиците от COVID – 19.
Туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, ще бъдат подпомогнати с държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места. Мярката е в размер на 55,0 млн. лв. и може да обхване над 400 хил. туриста.
Предвижда се министърът на здравеопазването да издаде заповед, съобразена с молбата на туристическия бранш – в България да бъдат допускани при предоставяне на PCR-тестове туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Република Северна Македония.
Необходимите средства за изпълнение на новите социално – икономически мерки на правителството ще се осигурят в рамките на очакваното изпълнение на консолидираната фискална програма за 2020 г. и при необходимост чрез актуализации на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година.
„Към този момент няма да ползваме заем, а ще ползваме мазнинките, които имаме във фискалния резерв“ обясни министър-председателят и допълни, че за „съжаление, пандемията продължава да нараства със страшна сила“.
Скрийншот: bTV
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия18-годишен се блъсна с откраднат автомобил
Следваща статияПетима са излекуваните от COVID-19 в областта през изминалите 4 дни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here