дом Култура Богата колекция от естествени скъпоценни камъни ще бъде показана в Археологическия музей...

Богата колекция от естествени скъпоценни камъни ще бъде показана в Археологическия музей във Велики Преслав

0
ДЯЛ

Богата колекция от естествени скъпоценни камъни ще бъде показана в Археологическия музей във Велики Преслав. Изложбата „Съкровищата на земята и човека“, съвместно с Националния музей „Земята и хората”, ще бъде открита в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември. В зала „Съкровищница“, редом с Преславското златно съкровище ще бъдат подредени образци от естествени находища на скъпоценни камъни, използвани в изработката на една от най-богатите и бляскави находки от българското Средновековие. В зала „Йордан Господинов“ ще бъдат експонирани още ценни минерални образци с висока стойност от експозициите на Националния музей „Земята и хората“.
„Идеята за съвместната изложба възникна вследствие на реставрационните дейности и анализи на Преславското златно съкровище в Научно-изследователския институт по археология в Майнц- Германия, които хвърлиха нова светлина върху състава на използваните скъпоценни камъни в накитите и мисля, че ще предизвикаме любопитството към тези естествени минерали, кристали и руди, част от съкровищата от миналото и днес. Интересът към минералите и скалите се заражда още в дълбока древност и е тясно свързан с развитието на материалната култура на човека “, каза директорът на музея Александър Горчев. Изложбата „Съкровищата на земята и човека“ ще бъде открита от 16.00 часа на 29 октомври. На 1 ноември от 14.00 часа в конферентната зала на музея проф. Станислав Станилов, от НАИМ – БАН ще изнесе лекция „Втората огърлица в преславското съкровище”.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУстановиха 11 души с COVID-19 в дома за стари хора в Нови пазар, затягат мерките в Шуменско
Следваща статияМБАЛ-Шумен плати първа авансова вноска за апаратура за лаборатория за изследване с PCR тестове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here