дом Общество Бизнесмен: 2 часа във Фейса, 2 часа интриги, 1 час кафе, 3...

Бизнесмен: 2 часа във Фейса, 2 часа интриги, 1 час кафе, 3 часа имитация…, а иска 1 500 лева заплата!?

1
ДЯЛ

„2 часа във Фейса, 2 часа интриги, 1 час кафе и хапване, 3 часа имитация, че правим нещо и плюене по работодателя. Така се разпределя работното време у нас. Къде е тая безработица, че не мога да намеря ни готвачи, ни сервитьори, ни шофьори, ни чистачки. Защо държавата не праща безработните на курсове по конкретни професии, вместо да плаща помощи, избухна във Фейсбук българският бизнесмен Себахтин Исмаил.
Той е напълнил страницата си в социалната мрежа с обяви за вакантни позиции в хотелски комплекс и транспортна фирма. „Плащам на готвачи 1 500 лв., на сервитьорите – 1 000 плюс бонуси, 2 000 лв. е заплатата на шофьор. Няма хора“, коментира пред „Марица“ Исмаил. „Дори на административните длъжности идват неподготвени и неграмотни хора, чийто работен ден минава в чата. Младите хора не умеят да контактуват, липсва им възпитание и какъвто и да е етикет“, жалва се още предприемачът. Той е категоричен, че заплатите тук не са по-ниски, отколкото в Германия например, тъй като у нас се работи значително по-малко.
„Не мога да накарам рецепционист да бъде и сервитьор, въпреки че на рецепцията има 1 час работа и не се уплътнява 8-часов работен ден. В Германия за 8 часа ще съвместява още поне две длъжности“, допълва той.
„За да промени отношението на нашенците към служебните задължения, държавата трябва да спре да хрантути неработещите и да разреши вноса на кадри от чужбина. Ако това стане, родните готвачи ще разберат, че един техен колега от Турция може да върши работата на 3-4-ма в кухнята“, казва още той.
Много са обявените работни места в бюрата по труда в ресторантьорството, както и други сектори, които от дълго време са незаети. На места, като например новоокритите производства, има голямо текучество, което се дължи на факта, че наетите не се справят с работата, въпреки преминатото обучение.
На снимката: Това момиче танцува за добри пари в „Слънчев бряг“ и няма много време за фейсбук и интриги. Голяма част от преминаващите намират кусури в работата й, но самите те не са трудово ангажирани… но имат пари за почивка – българска работа!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтворена дискусия и мултимедийно представяне на културно-историческото наследство по проектa „Гражданите за Европа“
Следваща статияЗапочва голямото пътуване за празничните дни, шофирайте разумно!

1 коментар

  1. Този е голям малоумник! Готвач от турция ще дойде да му работи за смешни 2000 лева ама друг път! За него ще трябва да даде поне 2 пъти повече, да не говорим за другите длъжности. Като е толкова отворен, да си вземе персонала от турция, да видим колко ще работят за тези пари!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here