дом Други Бившето училище в Имренчево става Център за лица с умствена изостаналост

Бившето училище в Имренчево става Център за лица с умствена изостаналост

0
ДЯЛ

Център за грижа за лица с умствена изостаналост ще бъде изграден в село Имренчево, община Велики Преслав. След извършване на ремонт, преустройство и модернизация на бивше училище ще бъдат настанени 15 души. За тях ще се грижат 10 медицински специалисти и лекари. Дневният център, с капацитет 15 души, ще разполага с трапезария за хранене, дневна за отдих и занимания по интереси, санитарни помещения и стаи за персонала. Предвидено е изграждане на отоплителна инсталация, а водата за битови нужди ще се загрява от соларни панели. „Освен, че ще гарантира оптимално добри условия за пребиваване на потребителите в среда, близка до семейната, изпълнението на този проект ще осигури работни места на 10 души персонал, в това число медицински специалисти и социални работници. А сградата на закритото училище в село Имренчево отново ще се изпълни с живот.
Изпълнението на проекта ще допринесе за осигуряване на необходимата инфраструктура за разкриване на нова социална услуга в общината, насочена към възрастни лица с умствена изостаналост, заявиха от Община Велики Преслав. По този начин ще се разшири спектърът на предлаганите обществени грижи и ще се гарантира социално включване в дългосрочен план на възрастни лица с увреждания, живеещи в изолация поради постоянната нужда от обгрижване.
Стойността на проекта е 582 952 лева, от които 471 750 лв. европейско финансиране чрез Европейски фонд за регионално развитие, 83 250 лева национално съфинaнсиране и собствен принос на Община Велики Преслав в размер на 27 952 лева.
„Това е първият целодневен и целогодишен център за възрастни в общината. Политиката да се възвръща живота на стари и изоставени сгради, както в село Имренчево е правилна”, заяви кметът на Велики Преслав д-р Александър Горчев.
А според кмета на селото Юри Лозанов населеното място с изграждането на центъра ще се оживи.
До края на март дейностите по ремонта и обновяването на сградата трябва да бъдат приключени. А след 15 юли следващата година ще бъдат настанени и домуващите.
Снимка: Росица Стайкова
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИ Наталия Стефанова от НФСБ влиза в битката за кметския стол в Шумен
Следваща статияКметът Христов с благодарност към всички, участвали в потушаването на пожара в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here