дом Общество Без семестриални такси за 18 учителски специалности в Шуменския университет

Без семестриални такси за 18 учителски специалности в Шуменския университет

0
ДЯЛ

Първокурсниците в 18 учителски специалности на Шуменския университет (ШУ) тази година няма да заплащат семестриални такси. Това обяви ректорът на висшето учебно заведение проф. Георги Колев. „Държавата ще покрие част от сумата, но какъв процент още не е ясно“, коментира ректорът.
В деня на патронния празник на университета проф. Георги Колев информира още, че летният семестър е приключил успешно. Сесията ще премине електронно. Изключения за присъствен изпит ще се допускат само по преценка на преподавател, но след разрешение от ръководството на университета.
Присъствени ще бъдат държавните изпити. Те ще се проведат от 1 до 24 юли. Очаква се над 2 000 студенти да се дипломират.
1 374 са бройките държавен прием за бакалаври и магистри. Тази година е намален приемът единствено в инженерните специалности.
На първият предварителен кандидатстудентски изпит през февруари са се явили 80 младежи. Миналата седмица е проведен втори предварителен изпит, на който са се явили 70 кандидати.
Документи за кандидатстване в ШУ вече могат да се подават и електронно. За изминалите две седмици около 160 кандидат-студенти са се възползвали от тази възможност.
С оценки от матурите могат да кандидатстват всички, които са положили зрелостни държавни изпити. Те се провеждат у нас от 2007 година. Всички, които са завършили преди това обаче трябва да се явят на кандидатстудентски изпит.
„През последните години между 40 и 50 процента от кандидат-студентите в университета са завършили средното си образование преди 2007 година. През 2020 година очакваме техният процент отново да е 40“, уточни проф. Георги Колев. Той обясни, че в последно време рязко е скочил интересът към учителските специалности особено в образователно-квалификационна степен магистър. Траен е отливът на студенти обаче в специалности като математика, физика и химия.
„Тази година някои от специалностите в ШУ ще бъдат включени в обучителни мрежи между университетите в страната“, обяви председателят на Общото събрание на ШУ доц. Юрий Проданов. Такава мрежа ще се създаде между университета в Шумен и Софийския университет за специалност Журналистика“, а също с Икономическия университет във Варна за специалностите „Туризъм“ и „Икономика“, както и за специалността „Национална сигурност“ с Университета по библиотекознание и информационни технологии. Дипломите ще се издават от водещия университет. Подобен вид обучение у нас е новост и ШУ е сред първите, които ще го приложат.
За първи път от 50 години патронният празник на университета се проведе неприсъствено поради усложнената епидемична обстановка и забраната за масови прояви. Въпреки това бе спазена традицията на 21 май тържествено да бъдат издигнати знамената на ШУ, България и ЕС. Ректорското ръководство поднесе венци и цветя пред паметника свитък в знак на почит пред паметта на патрона на университета епископ Константин Преславски. Валентина Кулева, IV курс, специалност Българска филология представи на старобългарски език благослова на епископ Константин Преславски из „Учително евангелие“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКрадец задигна спестяванията на пенсионер, изхарчи скоростно част от тях
Следваща статияСъветник предлага постоянна мярка „Образована раждаемост“ в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here