дом Култура Безпрецедентно: Хор „Родни звуци“ напусна читалище „Добри Войников“

Безпрецедентно: Хор „Родни звуци“ напусна читалище „Добри Войников“

0
ДЯЛ

Емблематичният за шуменци смесен хор „Родни звуци“ напусна Народно читалище „Добри Войников-1856“.
Читалището без знанието на хористите регистрира търговска марка с името на хора, който не е нито създало, нито основало. И изявява претенции към името, без да има законови претенции. Това заяви пред 24shume.com диригентът на хора Христо Атанасов. Той е и член на читалищното настоятелство.
„Друга причина е лошото отношение към мен лично и към хористите, също. Както и дискриминационното отношение към нови хористи и грубото вмешателство в репертоарната и концертна дейност, в политиката на водене на репетиции. И още – определяне на хоровете, с които да участваме на фестивали“, аргументира той крайната мярка.
Атанасов недоволства и срещу липсата на финансова прозрачност – още една причина за раздялата с читалището.
„Хористите също искат да има отчетност как се разходват средствата от спонсори“, категоричен бе той. Това е в реда на нещата, отбеляза Атанасов.
Според хористи, с които репортер на 24shumen.com разговаря по казуса, диригентът е бил „подложен на психически тормоз от ръководството на читалището“. „Инициативата за напускането е изцяло наша, г-н Атанасов ни е много ценен, за да търпим“, мотивираха се те.
Отворено писмо за раздялата е изпратено до кмета на Шумен Любомир Христов, подписано от 48 хористи.
„Поради създадените конфликти продължили през годините между колектива и хора от читалищното ръководство ние хористите заявяваме желанието си да напуснем. За тази цел нашето хорово ръководство регистрира Сдружение с нестопанска цел с обществена полза“, е записано в документа, който ни бе предоставен.
Авторите търсят съдействие относно финансовата издръжка на хора, осигуряване на репетиционна зала, осигуряване на пиана, роял, нотен архив, облекла.
Приложена е план-сметка за необходимите разходи.
Очаква се Общината да разгледа въпроса за финансирането на хора на една от следващите сесии на Общинския съвет.
„Администрацията е твърдо зад нас и ще съдейства за развитието ни“, съобщи диригентът.
Потърсен за становище относно създадената безпрецедентна ситуация, председателят на читалището Николай Николов отказа коментар.
Очаквайте подробности по темата!
Снимка: Архив на НЧ „Добри Войников-1856“
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОпит за кражба на аварийна скоба остави половин Шумен без вода
Следваща статияОбластна администрация с инициативи по случай 29 юни – Ден на безопасността на движението по пътищата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here