дом Здраве БАБХ: Колете прасетата и сварете месото преди да го приберете във фризера!

БАБХ: Колете прасетата и сварете месото преди да го приберете във фризера!

0
ДЯЛ

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Д-р Дамян Илиев призова от ефира на БНТ хората в районите, където няма обявено бедствено положение да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове. Той им напомни, че преди да приберат месото във фризер, то трябва да премине термична обработка.
В първия ден от седмицата от Агенцията потвърдиха за ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Видин в лично стопанство, в което се отглежда една свиня, в квартал „Нови път“ в град Видин.
Това е първото огнище на болестта в тази област. Днес започва започва евтаназията на прасетата в ромския квартал. От понеделник вечер на всички входове и изходи в квартала има пунктове на дезинфекция. Преминаването се извършва под строг контрол, за да не се допусне разпространение на заразата.
В 3-километровата предпазна зона има една индустриална ферма, която е под ветеринарномедицински надзор, за да бъде предпазена от навлизане на вируса в нея.
Създадени са и зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПрогнозата: Летен дъжд и температура до 29 градуса в Шуменско
Следваща статияИнституции в Шумен учат деца на приятелство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here