дом Общество АПИ дава още 500 000 лева за археологическите разкопки край Градище

АПИ дава още 500 000 лева за археологическите разкопки край Градище

0
ДЯЛ

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за пълно археологическо проучване на открития обект в района на село Градище, по трасето на АМ „Хемус“, в участъка от п. в. Белокопитово до п. в. Буховци.
Прогнозната стойност на поръчката е 500 хил. лева без ДДС. Това съобщиха от ведомството.
При първоначалното обследване на трасето е разкрит многослоен археологически обект. По време на предварителното му проучване се откриват селища от бронзовата, римската епоха и Средновековието. Най-многобройни са материалите от втората половина на IV в. и началото на V в.
Сред находките са керамика, монети, накити, инструменти, прешлени за вретено, тежести за стан и др. Разкрити са също ями вероятно от къснобронзовата епоха (II хил. пр. Хр.) и ранносредновековна землянка.
Пълното спасителното археологическо проучване на обекта трябва да продължи не повече от 65 календарни дни. По трасето на АМ „Хемус“ в 16-километровата отсечка – от п. в. Белокопитово до п. в. Буховци, за изследване и наблюдение по време на строителството са регистрирани 5 археологически обекта. Общата стойност за предварителното и пълното им археологическо проучване е около 1.2 млн. лева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЕкоинспектори и доброволци ще се включат в кампанията „Да изчистим България заедно“
Следваща статияБез дом: Изхвърлят Росица Христова от Каспичан на улицата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here