дом Общество Административният съд прекрати изборни дела на „Атака” и „Български социалдемократи”

Административният съд прекрати изборни дела на „Атака” и „Български социалдемократи”

0
ДЯЛ

Административният съд прекрати изборни дела на „Атака” и „Български социалдемократи”
Административен съд Шумен (АС) прекрати производствата по изборни дела, инициирани по жалби на Политическа партия „Български социалдемократи“ и от името на Политическа партия „Атака” .
Със свои определения от днес Административен съд Шумен остави без разглеждане жалбите, депозирани от Добрин Чайлев, представляващ политическа партия „Атака“ и прекрати производствата по делата.
С пъвото дело Чайлев оспорва решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Шумен от 28 октомври за насрочване на втори тур на изборите за кмет на община Шумен между кандидатът на ПП ГЕРБ Любомир Христов и кандидатът на „БСП за България“ Венцислав Венков.
Съдебният състав е заключил, че жалбата на Чайлев е процесуално недопустима, тъй като по смисъла на Изборния кодекс на обжалване подлежи единствено решението за обявяване на резултатите от гласуването за кметове, при което има избран кмет, а решенията на общинските избирателни комисии, с които само се определят кандидатите, допуснати до участие във втория тур имат междинен характер и не подлежат на самостоятелен съдебен контрол.
С второто дело Чайлев оспорва решение на ОИК-Шумен от 29 октомври за избор на общински съветници в Община Шумен. Със свое определение от 4 ноември съдебният състав е дал указания на жалбоподателя, незабавно, но не по-късно от изтичането на еднодневен срок от съобщаването на определението, да изправи нередовностите, да заяви в какво се състои незаконосъобразността на акта и да конкретизира искането си до съда, да представи доказателства за наличието на представителна власт за оспорване пред съд на обжалвания административен акт. Както и да представи доказателства за наличието на правен интерес от оспорването и 41 броя преписи от жалбата и приложенията към нея за новоизбраните 41 общински съветници в Община Шумен.
На 5 ноември Чайлев е депозирал допълнение към жалбата. Според съда обаче жалбоподателят е отстранил само част от констатираните нередовности, без да е приложил доказателство за наличието на изрична представителна власт за оспорване пред съд на обжалвания административен акт от името на ПП „Атака“. Поради това съдът е приел, Чайлев не е активно легитимиран да обжалва избора на общински съветници в качеството си на упълномощен представител на ПП „Атака“. Съдът е установил също, че жалбоподателят не е прецизирал искането си до съда, както и че не са представени преписи от жалбата, допълнението и приложенията към нея за новоизбраните 41 общински съветници.
АС остави без разглеждане и жалбата на Политическа партия „Български социалдемократи“ с искане за оспорване на верността на протоколи на СИК в село Мадара за избора на кмет на община Шумен и на общински съветници и за ново преброяване на резултатите в присъствието на всички заинтересовани участници в изборите.
Като аргумент за прекратяване на производството се изтъква, че Изборният кодекс (ИК) не предвижда възможност за самостоятелно оспорване верността на протоколи и искане за ново преброяване на резултати от избори е недопустимо за разглеждане, като на съдебен контрол съобразно правилото на чл. 459, ал. 1 от ИК подлежат решенията на ОИК за определяне на резултатите от изборите, което не е предмет на депозираната жалба.
Постановените определения не са окончателни и могат да бъдат оспорени пред Върховния административен съд на Република България.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПет години затвор за мъж, опитал да изнасили майка си
Следваща статияДве намерени портмонета бяха предадени на полицията в Шумен в рамките на 10 минути

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here