дом Общество Добра събираемост на местните приходи за деветмесечието

Добра събираемост на местните приходи за деветмесечието

0
ДЯЛ
Снимка: Община Шумен

Изпълнението на бюджета на Община Шумен за деветмесечието е добро и общинските финанси са стабилни. Това отчетоха на пресконференция заместник-кметът по бюджет и финанси Десислава Петрова и началникът на отдел „Местни данъци и ТБО“ Ивелина Щерева. Общото изпълнение на бюджета към 30 септември е 63 процента, като постъпленията от местни приходи са в размер на 30 млн. лева от заложените 35 млн. лева, което е 82 на сто. Данъчните приходи са изпълнени на 94 процента, като е отчетено преизпълнение на данък за придобиване на имущество по възмезден начин.
Положително е бюджетното салдо на Община Шумен, като спрямо общите постъпления то е в размер на 12 млн. лева. Към 30 септември т.г. в банковата сметка на Общината финансовият ресурс е 39 млн. лева, с 5 млн. лева повече спрямо деветмесечието на 2023 година, посочи ресорният зам.-кмет по бюджет и финанси. Общината няма просрочени задължения.
От 20-милионния заем за рехабилитация на уличната мрежа в града и селата остава да се усвоят 3.6 млн. лева, които ще бъдат съответно разплатени след завършване на ремонтите на последните 5-6 улици в град Шумен. „В тази връзка предстои Общинският съвет да вземе решение по предложението на администрацията за удължаване на срока за усвояване на заема с 8 месеца“, поясни заместник-кметът по бюджет и финанси.
Във връзка с изпълнението на капиталовата програма, финансовите отчети показват, че от 26 млн. лева за капиталови обекти, разходваните за деветте месеца на тази година средства са почти 12 млн. лева.
„Показателите за финансова устойчивост и ефективност на Общината са в норма и дават увереност за реализирана успешна финансова дисциплина“, подчерта заместник-кметът Десислава Петрова. Тя допълни, че няма забавяне на трансферите от държавния бюджет, като са постъпили близо 80 процента от средствата.
Вече се работи и по подготовката на бюджета за следващата година, като към момента плановете на администрацията са да се заложат повече средства за Фонд „Култура“, за общинския Фонд „Ин витро“ и за целево финансиране на спортните клубове. През следващата бюджетна година администрацията предвижда да се завиши ръстът на инвестиционни разходи в кметствата от 40 на 50 процента.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСуперфалшификати от 500 евро и 50 лева са разкрити в разбитата печатница в Шумен
Следваща статияПовишение на цените на таксиметровите услуги искат от бранша в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here