дом Други „Създатели на българската държава“, образци от Античността и ХХ в. представят мозаечното...

„Създатели на българската държава“, образци от Античността и ХХ в. представят мозаечното изкуство на България пред света

0
ДЯЛ

Сн. Община Шумен

Мозайката триптих на паметника „Създатели на българската държава“ е включена в изложбата „България и мозайките“, подготвена от Фондация „Балканско наследство“ за Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България. Експозицията съдържа общо 26 пана с QR код, който дава достъп до информация за обектите и тяхното местоположение.
След изключително успешното представяне на изложбата в Рим, Стокхолм, Осло, Прага и Будапеща в началото на ноември тя ще гостува и в древния град Дуга в Тунис. Сред експонатите преобладават мозайките от Античността (ІІ – VІ в.) и ХХ в. – две епохи, в които това изкуство преживява разцвет и се създават забележителни образци. Представени са мозайки от късноантични сгради във Филипопол (Пловдив), римски и ранновизантийски мозайки от Марцианопол (Девня), от Националния археологически музей при БАН, заседателната зала на Министерството на външните работи, Съдебната палата в София и др.
В анотацията към трите пана, които показват мозайките на паметника „Създатели на българската държава“, се посочва, че в периода на късния социализъм в България (70 – 80 г. на ХХ век) по важни за нацията поводи се създават различни архитектурно-монументални ансамбли. Мемориалният комплекс в Шумен, построен по повод 1300 години от основаването на България, е един от тях. Автори на мозайките са художниците Симеон Венов и Владислав Паскалев, като в изпълнителския екип участват още 12 художници. Концепцията на паметника е основана на образен прочит на българската история. Редом със скулптурите, мозайките от естествен камък и смалт заемат централна позиция в мемориала. Разгърнати по вертикал, паната представляват наслагващи се изображения на български владетели (Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис І и Симеон Велики) и воини, рунически знаци и букви от кирилицата и глаголицата… . Използваните цветове са със символна натовареност – златно, черно, бяло, червено и сиво. Червеното и златното създават ярки акценти, които изпъкват на монохромния фон на монумента. Така мозайките се превръщат в композиционен и колоритен център. Създадени от художници, специализирали в графиката и оформлението на книгата, мозайките имат динамична линия и жив щрих и раздвижват тежките кубични обеми на скулптурите. Чрез взаимодействието на архитектура, скулптура и мозайка се постига единен визуален разказ за личности и факти от историята на България.
Това е част от текстовата информация в сайта, към който отвежда QR кодът. Там е качен и авторският филм на Тв Шумен „40 години – мост между епохи“, създаден през 2021 г.

Сн. Ивайло Сакелариев

Въпреки че до 2020 г. паметникът нямаше ясен статут, Община Шумен не допусна мемориалът да се превърне в руина, както това се случи с не малко такива обекти в страната от времето на късния социализъм. И най-здравият строеж, и най-прецизно направената мозайка обаче се нуждаят от внимание и грижа. Превръщането на „Създатели на българската държава“ в културна ценност с национално значение (със заповед на зам.-министъра тогава Амелия Гешева от май 2020 г.) позволи на местната администрация да кандидатства за финансиране пред Министерството на културата и изготвяне на идеен проект за консервация и реставрация. С получените 50 000 лв. беше извършено цялостно обследване, което да помогне за подготовката на техническия проект. Обектът е с национално значение и самодейни възстановителни работи по-скоро биха били опасни, отколкото да решат съществуващите проблеми с нарушената цялост на бетона, разместените подови плочи, пукнатините в гранита и изпопадалите мозайки. Процедурите по реставрация и консервация на Мемориалния комплекс над Шумен стартираха с усилията на ръководствата на не една общинска администрация и трябва да продължат, но съвместно с МК.

Роза Енчева

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтбелязват 95 години от рождението на проф. Тончо Жечев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here