дом Общество Честват 40 години на Педагогическия факултет

Честват 40 години на Педагогическия факултет

0
ДЯЛ

На 18 октомври 2024 г. Педагогическият факултет на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ ще отбележи 40 години от създаването си. Това съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.
В 12.30 часа в Корпус 2 ще бъде открита изложбата „Заедно пишем историята“, която включва награди и отличия за постижения на студенти и преподаватели от факултета през годините.
В 13.00 часа в Актовата зала ще бъде открита научната конференция „Съвременният дискурс в науката“. Гости на форума ще бъдат ректорът проф. д.н. Наталия Витанова, кметът на община Шумен проф. д-р Христо Христов, бивши декани на ПФ, ръководители на основни структурни звена в Шуменския университет и представители на Педагогически факултети от други университети, директори на детски градини, училища, представители на социални услуги от областта.
Гост-лектори са Жак Боунин и Явор Русинов.
Жак Боунин е един от директорите на швейцарския интернат „Льо Розе“ ще говори по темата: „Измерения на международното образование от интернатната система“.
Явор Русинов е писател, лектор, бизнесмен. Работи в сферата на образованието и ще изнесе лекция на тема: „Вечните принципи зад успешното дете“.
В 18.00 часа бивши и настоящи студенти и преподаватели в Педагогическия факултет ще изнесат тържествен концерт в залата на Общинския младежки дом.
На 19 октомври, събота, в 10.00 часа работата на конференцията ще продължи по секции.
През 40-те години на ХХ век в град Шумен се утвърждава Шуменският полувисш учителски институт „Д-р Петър Берон“, а малко по-късно и паралелно – Висшият педагогически институт. 
През 1983 г. се разрешава създаването на Факултет за подготовка на детски и начални учители във Висшия педагогически институт, а през 1984 г. с постановление на Министерския съвет Полувисшият институт „Д-р Петър Берон“ се влива във Факултета. Започва образователна дейност с две специалности: за начални и детски учители. По-късно Факултетът е преименуван  и преструктуриран във Факултет за подготовка на начални учители, а структурата на Шуменския университет се допълва от Факултет по предучилищна и специална педагогика и Факултет по педагогика на изкуствата.
Днешният Педагогически факултет е техен наследник и е едно от седемте основни структурни звена на Шуменския университет, където се  обучават студенти в ОКС „бакалавър“ и „магистър“ и докторанти в ОНС „доктор“.
С обшите усилия на поколения преподаватели, служители, студенти и общественици Педагогическият факултет се утвърждава като балансирана организационна структура,  която позволява провеждането на гъвкава образователна политика.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКметът с приемен ден на 4 ноември

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here