дом ТОП В памет на учителя

В памет на учителя

0
ДЯЛ

По повод 125-годишнината от рождението на Панчо Владигеров композиторът, диригентът, педагогът и писателят проф. Милко Коларов ще гостува в Шумен. На 19 октомври, събота, в Музейния комплекс „Панчо Владигеров“ той ще се срещне с шуменската публика и ще сподели спомени за „най-красивите и най-щастливите години” в живота си, годините, в които той е близо до своя учител Панчо Владигеров. Ще разкаже за съдбовната връзка учител-ученик, за професионалните и човешки уроци на големия композитор, на когото винаги в многостранната си дейност е отдавал почит. Именно на Милко Коларов принадлежи идеята всяка година фестивалът „Варненско лято” да се открива с емблематичната творба на Владигеров – рапсодия „Вардар”. Проф. Коларов посвещава на учителя си своите Концерт за цигулка и оркестър и „Токата” за голям симфоничен оркестър.
Милко Коларов е завършил Музикалната академия в София – композиция при проф. Панчо Владигеров и оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев. Специализира в Париж. След дипломирането си развива активна творческа, изпълнителска и педагогическа дейност, за което е отличаван многократно с престижни национални и международни награди. Професор е по инструментознание, симфонична оркестрация и дирижиране. Твори във всички музикални жанрове. Автор е на инструментални пиеси, камерна музика, хорови и солови песни, театрална и филмова музика. Негови произведения са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света. През годините Милко Коларов е диригент на Варненската филхармония и Варненската опера, ръководи и Габровския камерен оркестър, където през 1976 г. по негова инициатива и с подкрепата на проф. Владигеров е основан фестивалът „Дни на камерната музика“. През 2005 г. създава и ръководи Камерен ансамбъл „Симфониета“. Председател е на фондация „Добри Христов”.
Гости в Срещата с автограф са и Мадлен Йорданова – преподавател по музикално-теоретични дисциплини и д-р Любомир Кутин – философ и социолог. По време на срещата ще звучат музикални изпълнения на Елиа Узунова и Дуо Con anima.
Началото е от 11.00 ч., а входът е свободен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПредставиха новия зам.-кмет по строителство
Следваща статия2023-та: 149 тежки ПТП в областта, загинали са 15 души, ранените са 175

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here