дом Култура Симфониета отбелязва Деня на операта с „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети

Симфониета отбелязва Деня на операта с „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети

0
ДЯЛ

В рамките на новия 70-и юбилеен сезон и по повод Световния ден на операта Симфониета Шумен ще представи концертно изпълнение на комичната опера „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети. Като част от цикъла „Рамо до рамо“, в който млади музиканти и певци работят с техни колеги от професионални оркестри, на Симфониета Шумен ще гостуват млади оперни дарования от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. На 25 октомври от 19:05 ч. в зала „Проф. Венета Вичева“ на сцената ще излялат студентите по оперно пеене Дамяна Цветкова (сопран) в ролята на Норина, Георги Бейков (бас) в ролята на Дон Паскуале, Владимир Бурянов (тенор) с ролята на Ернесто, Свилен Денчев (баритон) в ролята на д-р Малатеста и Ивайло Тодоров (баритон) в ролята на нотариуса. На диригенския пулт ще застане Деян Павлов.
„Дон Паскуале“ е комична опера за любов, наследство и разплата. Старият ерген Дон Паскуале не желае неговия единствен наследник племенника му Ернесто да са се ожени по любов за една вдовица и така да вземе наследството му, и затова решава да се ожени за млада девойка. Но планът му не проработва и е измамен. Това е много популярен сюжет от времето на commedia dell’arte. Доницети взима сюжета от комичната опера „Сър Маркантонио“ от Стефано Павези по комедията на Анжело Анели и сам написва либретото. Той композира операта за 11 дни, а оркестрацията – за 8. Резултатът е партитура с единна драматургична концепция в стил „опера-буфа“, с по-земен и комичен стил, с богата мелодика и блестящи музикални номера, които публиката бурно аплодира на премиерата в Париж на 3 януари 1843 г.
Гаетано Доницети е един от тримата най-значими италиански оперни композитори от първата половина на XIX в., творил в постоянна надпревара с Джоакино Росини и Винченцо Белини. Неговото белкантово творчество бележи разцвета на италианската музика в първите десетилетия на XIX век. Творбите му са писани в духа на новото време, с влияния от фолклора и разкриват най-доброто от таланта на певците.
Концертното изпълнение на операта „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети се осъществява с партньорството на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София. С него музикантите от Симфониета Шумен ще отбележат Световния ден на операта, учреден по инициатива на професионалната организация Opera Europa и към която се присъединяват Opera America и Opera Latinoamerica, и се чества на 25 октомври – рождения ден на Жорж Бизе (25.10.1838) и Йохан Щраус – син (25.10.1825), композитори на едни от най-известните опери и оперети в света. Идеята се ражда на първия Световен оперен форум, организиран от Teatro Real в Мадрид през април 2018 г. Световният ден на операта е глобална инициатива за повишаване осведомеността на обществото, относно положителното въздействие и стойността на операта. Тя, подобно на другите изкуства, допринася за развитието на толерантност и съпричастие, за отваряне на умовете и душите, и свързването на хората със силни, универсални емоции.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАбсолвентите от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ получиха дипломи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here