дом Култура Над 350 хористи участваха във фестивала „Земя на славни предци“

Над 350 хористи участваха във фестивала „Земя на славни предци“

0
ДЯЛ
Снимка: НЧ "Христо Ботев-1872"

Над 350 хористи от 13 формации от България и Румъния взеха участие във второто издание на Международен хоров фестивал „Земя на славни предци“ в Нови пазар. В богатата фестивална програма те проведоха концерти на четири различни сцени в област Шумен. Хоровете бяха от Нови пазар, Шумен, Варна, Ловеч, Трявна, Тервел и Гюргево.
Първият концерт от програмата се проведе в църквата „Св. Параскева” в Нови пазар, където бяха представени изпълненията на църковна музика. По-късно през деня участниците се запознаха с местните исторически забележителности и положиха цветя пред паметника на Христо Ботев в града. След това се състоя официалното откриване на фестивала и формациите от втора категория – светска музика представиха своите изпълнения в зрителната зала на НЧ „Христо Ботев-1872”. За финал те се събраха заедно на сцената, за да изпълнят песента „От тук започва България“ по музика на Хачо Мисакян и текст на Антонин Горчев. Последва връчване на грамоти за участие.
През втория фестивален ден хористите посетиха НИАР „Мадара“, където проведоха третия концерт от програмата. За втора година фестивалът беше закрит с изпълнения в НИАР „Плиска”.
Фестивалът се организира и финансира от община Нови пазар и НЧ „Христо Ботев -1872“ по идея на г-жа Милка Данаилова, диригент с дългогодишен опит в ръководенето на училищни и читалищни хорове от Нови пазар, по настояще ръководител на дамска хорова формация „Лира“ към читалището. Основна цел на фестивала е да се запази традицията и да се съхрани хоровото изкуство за идните поколения, а Нови пазар да се превърне в своеобразна сцена за български и чуждестранни църковни хорове, любителски хорове и камерни състави.
Събитието се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на община Нови пазар, с финансовата подкрепа на община Шумен и подкрепата Български хоров съюз.
Съдействие оказват община Каспичан, кметство Плиска, кметство Мадара, Регионален исторически музей – Шумен (РИМ-Шумен), Националните историко-археологически резервати „Плиска“ и „Мадара” към РИМ-Шумен както и храм „Св. Параскева“ – Нови пазар.
Спонсори бяха РПК „Септември“ от Нови пазар и Ивелин Павлов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия18-годишен на амфети подкара кола, друг дрогиран също въртя волана
Следваща статия„Ботев“ от Каменяк изгуби на свой терен от „Заря“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here