дом Спорт „Шумен 61” взе хандбалното дерби на Североизтока

„Шумен 61” взе хандбалното дерби на Североизтока

0
ДЯЛ
Снимка: ХК "Шумен 61"

Втора поредна победа в мъжкия хандбален шампионат записа отборът на „Шумен 61”. В символично домакинство във Варна подопечните натреньора Никола Карастоянов се наложиха над символичния гост „Спартак” с 30:24 (17:7).
С този успех вицешампионите опровергаха скептиците, които прибързано решиха, че шуменци ще са обезкръвени с излизането на няколко основни играчи от състава и няма да са конкурентно способни.
Ще припомним, че за тима на Карастоянов вече не играят капитанът Йордан Михайлов, Бранимир Балчев, Теодор Димитров и Теодор Добрев. За сметка на това в отбора на вицешампионите се завърнаха опитният пивот Димитър Пламенов и младият гард Андрей Жечев.
В сблъсъка в залата на Първа езикова гимназия в морската столица двата тима си размениха по едно полувреме. „Шумен 61” изигра една образцова първа част, в която демонстрира почти всичко най-добро от хандбалната игра. Грозев откри за шуменци с красив гол, Георги Стоянов възстанови равенството от 7 метров наказателен удар.
После отново Грозев и Андрей Жечев изведоха напред шуменци. Последваха две равенства – при 4:4 и 5:5. От тук до края на мача символичните домакини от „Шумен 61” дръпнаха в резултата и не позволиха на варненци да ги доближат.
До почивката всичко в играта на момчетата на треньора Карастоянов се получаваше. Видяхме добре организирани постепенни нападения, хубави скоростни контри, често и с извеждащо дълго подаване от дълбочина след грешка на спартаковци в постепенната атака, перфектни стрелби.
Но онова, с което „Шумен 61” доминираше тотално, бе изключително здравата защита. Тя разколеба младите играчи на „Спартак” и за 30 минути те успяха да отбележат едва 7 гола срещу 17 за шуменци.
Най-резултатен за вицешампионите бе Енгинджан Сали с 5 попадения, 4 гола заби бързакът Димитър Грозев, с по 2 се отчетоха Андрей Жечев, Александър Димитров и новият капитан на тима Тансер Юсню, а по веднъж се разписаха опитният пивот Димитър Пламенов и крилото Миро Симеонов – от специалитета си в изпълнение на дузпите. Много добри спасявания направи стражът на „Шумен 61” Емилиян Стефанов.
Второто полувреме ролите се размениха. Възпитаниците на треньорския тандем Пенко Златев и Веселин Станков значително повишиха динамиката в раздаването на топката, опитваха стрелби от различни дистанции, възвърнаха ефикасносттта си в стрелбата, заздравиха и защитата, в която сега пък шуменци по-трудно успяваха да намерят пробойни.
В началото на втората част Жечев и Грозев доведоха резултата до 19:7, но играчите в жълто-черни екипи не успяха да поддържат този сериозен аванс и в един момент разликата падна дори до 4 гола – 28:24.
Все пак опитът помогна на „Шумен 61” и това им донесе втора поредна победа. Последното попадение за шуменци заби гардът Андрей Жечев.
За „Спартак” най-резултатен с 6 гола е Георги Стоянов, по 5 забиха Ивелин Йорданов и Здравко Славов.
„Шумен 61”: Ем. Стефанов, Николай Николов, Енгинджан Сали – 8, Александър Димитров – 2, Тансер Юсню – 3, Димитър Пламенов – 2, Димитър Грозев – 7 (Андрей Жечев – 5, Вилиян Негованов, Стефан Ефтимов, Кирил Савов, Мирослав Симеонов – 3).
„Направихме добро първо полувреме – справихме се и в нападение, и в защита. През втората част си пролича, че имаме само шест тренировки. Една от основните ни цели ще е възможно най-бързо да натрупаме някакъв обем, защото се видя, че сме два коренно различни отбора през първото и второто полувреме.
Много съм доволен от младите – страхотен мач на Енгинджан Сали, той реализира 8 гола, както и от Андрей Жечев. Преди почивката в защита бяхме много стабилни, а прем втората част си пролича, че нямахме никаква сила. Основното, което трябва да се опитаме да направим, е да станем по-издържливи. В нападение имаме много върху какво да работим.
В крайна сметка мисля, че победихме един отбор, който ни е пряк конкурент за финалната четворка, така че браво на момчетата. В следващия кръг почиваме, но в четвъртия гостуваме на шампиона на България „Локомотив” (Горна Оряховица), който е абсолютен фаворит в мача.
Ще отидем, ще играем освободено и ще си гоним целите. Надявам се да се получи хубав мач”, коментира старши треньорът на вицешампионите Никола Карастоянов.
Наставникът на „Спартак” (Варна) Пенко Златев сподели, че подопечните му са изгубили първото полувреме психически. „Това е наслагвано с години, „Шумен” са ни побеждали много пъти.
Съперникът ни играе с по-голямо самочувстие, докато ние през първата част категорично отстъпвахме в защита. След почивката се поокипитихме, но трябва още доста да поработим, ако искаме да си изпълним целите си за влизане в четворката. Оттук нататък с Веселин Станков трябва да работим основно върху защитата”, коментира Златев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОблачно и дъждовно, половин България е под жълт и оранжев код
Следваща статияПочитаме паметта на Св. Тома, празнуват архитекти, строители и зидари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here