дом Политика ЦИК остави без разглеждане документите за регистрацията на двете ДПС

ЦИК остави без разглеждане документите за регистрацията на двете ДПС

0
ДЯЛ

Централната избирателна комисия (ЦИК) остави без разглеждане документите около регистрацията на двете крила на ДПС – около Джевдет Чакъров и около Делян Пеевски, свързани с техните искания, като представляващи партията, а именно за оттегляне на партията от състава на коалиция „ДПС – Ново начало“ и за участие в коалицията. Това се случи по време на заседание на комисията днес. Решението бе подкрепено с 12 гласа „за“, а двама гласуваха „против“.
Така заявлението за оттегляне на партия ДПС от състава на коалиция „ДПС – Ново начало“, подадено от Джевдет Чакъров в 17:00 часа на 11 септември, когато изтече и последният срок за регистрация на партии и коалиции за вота през октомври, остана без разглеждане. По време на вчерашното заседание на ЦИК стана известно, че е постъпило и друго заявление в 19:00 часа за оставане на ДПС в коалицията, което също не бе разгледано.
Избирателната комисия вече се съобрази с решението на Върховния административен съд (ВАС) и регистрира за участие в изборите „ДПС – Ново начало“ и отказа самостоятелно участие на партия ДПС.
На днешното заседание на ЦИК Елка Стоянова, която бе докладчик по преписката, посочи, че ДПС може да се представлява от двамата ѝ представители, а заявленията са противоречащи си.

От ЦИК съобщават:

Видно от представеното удостоверение за актуално правно състояние от СГС от 27.08.2024 г. на партия „Движение на права и свободи“ председатели на партията са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които представляват партията заедно и поотделно.
В производството по изменение на състав на регистрирана за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. коалиция Централната избирателна комисия не следва да разрешава възникналия спор между двамата представляващи партия „Движение за права и свободи“, които имат еднакви права.
Всяко от изброените действия е извършено от лице, надлежно представляващо партията съгласно удостоверението за актуално правно състояние към датата на насрочване на изборите. Двамата представляващи партията разполагат с равни и еднакви права да представят пред Централната избирателна комисия документи и искания, но предвид противоречивите изявления Централната избирателна комисия няма възможност да прецени каква е действителната, надлежно формирана воля на политическа партия „Движение за права и свободи“.
Предвид горното и на основание чл. 57, ал. 1 от Изборния кодекс, Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

Оставя без разглеждане заявления с вх. № ЦИК-НС-09-595 от 11.09.2024 г., в 16.49 ч., вх. № ЦИК-НС-09-608 от 11.09.2024 г., 19,12 ч., вх. № ЦИК-НС-09-611 от 12.09.2024 г., в 10,04 ч., вх. № ЦИК-НС-09-611/1 от 12.09.2024 г., в 11,42 ч., вх. № ЦИК-НС-09-595/1 от 12.092024 г. в 14,01 ч., с вносител политическа партия „Движение за права и свободи“.

Както се произнесе ВАС, а ЦИК регистрира, на парламентарните избори ще участва коалицията „Движение за права и свободи – ново начало“. Фракцията засега я няма в нито една коалиция, но се очаква кандидатите й да се впишат в коалицията на „Сбор“ и ЗНС „Алианс за права и свободи“.
Само двамата представители на фракция „Аталай-Чакъров“ и Цветозар Томов не са подкрепили решението.
Фракцията няма да има членове в секционнте избирателни комисии.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБезплатни прегледи за туберкулоза
Следваща статияДъжд над Западна България, на изток – температури до 32°

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here