дом Общество Лековитата вода в Мараш бликна отново

Лековитата вода в Мараш бликна отново

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Водата в Мараш отново бликна, след отпушване на тръбата. От вчера се прави и пробно водочерпене, което ще продължи 72 часа. Водата все още не тече на обичайните 67 градуса и в традиционния си ръждив цвят. Предстои утре експерти от столицата да вземат проби от водата. Това обяви днес при посещението си в Мараш кметът на община Шумен проф. Христо Христов. С него бе и зам.-кметът Даниела Русева. Тя обяви, че за проучвания са заделени 300 000 лева, като от тях на този етап са похарчени много малко. „Този резултат е благодарение на общите усилия на кметския екип“, каза още Русева.
Кметът проф. Христов обясни, че му предстои среща с министъра на околната среда и водите, на която местната власт ще търси начини за финансиране за експлоатация на водата в Мараш. „След резултатите от пробите и обсъждане на възможностите за финансиране ще бъдат изготвени проекти. Едва тогава ще се прецени дали водата ще бъде дадена на концесия на инвеститор или ще има публично-частно партньорство“, уточни проф. Христов и добави, че остават още 12 години от разрешителното за експлоатация на лечебната вода. Местната управа обаче има амбицията да поднови разрешителното за нови 25 години. На хората от селото проф. Христов обеща, че ще бъде ремонтиран пътят от квартал „Дивдядово“ до Мараш, ще се направи и обновяване на центъра.
В срок до една година проф. Христов обеща съществуващите съоръжения при минералния извор да бъдат ремонтирани, басейнът-облицован. Съблекалнята също ще бъде реновирана и съоръжението да заработи за хората от региона, както преди повече от 30 години. Центърът при лечебната вода в Мараш затваря врати през 1987 година. Водата помага при гинекологични заболявания, проблеми с костите и ставите и други. По състав и качества е близка до лечебната вода в Карлови Вари, Чехия.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУдушаване е причината за смъртта на младата жена в Шумен
Следваща статияПрезидентът Румен Радев на посещение в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here