дом Други За ефекта на вълшебното хапче и „Виваком”

За ефекта на вълшебното хапче и „Виваком”

0
ДЯЛ

Димитър Консулов е собственик и управител на Фабрика за майонеза „Краси”, която е лидер на пазара у нас вече 30 години. От 2004 г. управлява ТПК „БК Хисар”. През 2010 г. закупува дяловете на „Мавър-2000“ ЕООД, преименувана на „БК Хисар” ЕООД, като с нея вече притежава 35 годишни концесии за над 70 млн. литра минерална вода в региона на Хисар. В предприятията, които менажира се трудят 330 души, от тях 185 са заети във Фабрика за майонеза „Краси”.

Г-н Консулов, вие сте успял човек с дългогодишен опит да правите бизнес в  България. Какво провокира вашето недоволство във взаимоотношенията с „Виваком”?
– Всички сме чували разни истории за наглост и нечистоплътност в отношенията между потребител и доставчик на услуги още от времето на соца. Наскоро ми се случи да изгледам видеозапис с участието на Стоянка Мутафова и Георги Парцалев, в който продавачката (Стоянка) беше временно под въздействието на „вълшебно“ хапче и купувачът (Парцалев) не можеше да повярва, че това любезно отношение е към него. Да-беше към него, но само докато свърши действието на „вълшебното“ хапче…
И с мен се случи нещо подобно-въздействието на хапчето беше видимо. Голямата българска компания „Виваком” беше отворила ръце за широка прегръдка, когато по някаква причина аз реших да сменя телекомуникационния си оператор, чиито услуги ползвах без прекъсване от 30 години – А1.
Прегърнахме се, обяснихме се в любов и започнаха проблемите… Широко рекламираната най-голяма мрежа, или мрежата с най-голямо покритие на глава от населението, се оказа проблемна – слаб сигнал, лошо качество на връзката, липса на покритие, при това не в гората, а в центъра на Пловдив, във Фабриката за майонеза „Краси“ в Хисаря, в една от бутилиращите ми фабрики, в околностите на Пловдив, на околовръстното шосе на Пловдив, къде ли не…
Още на втория месец от „прегръдката“ на „Виваком” сигнализирах компанията.
Обещаха да проверят. След две – три седмици написах жалба, изпратих такава и до КРС. И от двете места получих отговор, че проверяват сигнала и ще ми отговорят в законния срок. Към момента месеци след подаването на жалбите и няколко напомнителни такива, и КРС, и „Виваком”, мълчат…
Служителите ми алармираха, че не са доволни от новия мобилен оператор. Оказа се, че проблемите с връзката пречат пряко на работата им. И съответно предприех действия за прекратяване на договора. Грозящата ме неустойка беше от порядъка на 80 000 лева. След внимателен преглед на подписания договор и Общите условия на „Виваком” заедно с моя адвокат намерих съвсем законен начин да прекъсна тази мъка, без за това да дължа нито стотинка неустойка.
Не е за вярване, но такава „вратичка“ има, юристите на „Виваком” са я оставили, от глупост или от некадърност – няма значение. Изпратих документа, с който развалям договора, позовавайки се на оставената от юристите на „Виваком” възможност. Оттук нататък действието на „вълшебното“ хапче спря… Последваха лишени от смисъл писма, заплашителни текстове за дължими неустойки, но не и нормален отговор на моето уведомление за разваляне на договора. Смешно, жалко и грозно, и нагло. Също както героинята на Стоянка Мутафова след изтичането на действието на „вълшебното“ хапче. Не съм си представял, че такова бизнес поведение и отношение към клиент е допустимо от страна на голяма компания, оперираща на територията на ЕС в 21 век! Това е недопустимо! Крайно време е всички да проумеят, че в нормалните бизнес отношения няма голям и малък, има само взаимен интерес. И ако единият от двамата партньори няма интерес, то другият с цялото си величие не би трябвало да се стреми да се превръща в робовладелец или феодал, защото годината е 2024-та и не сме в средните, „тъмни“ векове…

При подписване на договора с „Виваком” Вие сте бил добре запознат с техните условия и сте се съгласил с тях, полагайки подписа си.
-Причината да реша да сменя оператора А1, чиито услуги ползвах повече от 30 години, беше поведението на един негов служител, който си беше въобразил, че може да нарежда и разпорежда на клиента си, в случая на мен. Не мисля, че това е адекватно поведение. Тъй като не ми се губи време с някакъв служител реших да се „преселя“ експресно в друга, в случая Виваком. Съвсем съзнателно не прочетох договора, защото отивах там с ясното съзнание, че това ще е завинаги. Не съм и очаквал, че качеството на услугата ще е толкова ниско!

Вашите компании, ползвайки услугите на „Виваком” бяха ли доволни от качеството им? Какви проблеми възникнаха?
-Както всяка една фирма, така и нашите разчитат на телефонни разговори, и то не малко. Самият аз на ден провеждам по над 80 обаждания, дори и когато не е толкова натоварено. Не мога да си представя на моите отдел-шефове по колко входящи и изходящи повиквания им минават, както през служебните, така и през личните телефони. В тази връзка, аз съм ползвал телекомуникационни услуги на оператори по цял свят, защото работата не спира изведнъж, щом изляза от границите на България. През живота си не съм попадал на по-несигурна и по-бързо разпадаща се връзка. Да нямам покритие в собствената си къща, а дъщеря ми да се оплаква от същия проблем на центъра на града. Да не говорим, че началник склада лично на мен, преди няколко седмици, ми каза: “Шефе, само да излезна от стаята, че телефонът не хваща на бюрото!”.
Останах шокиран! Служителят ми излизаше от стаята си всеки пък, когато трябваше да провежда разговор. Същата история и в другия ми офис: “Шефе, там няма покритие, трябва да се мръднеш малко насам”, което значеше да направя 4 крачки вляво. Умът ми не го побира! Изобщо не съм предполагал, че е възможно такова нещо…

-Каква е обратната връзка от служителите Ви?
Както служителите ми, така и аз, и семейството ми, станахме обект на входящи обаждания от Нигерия, Индия, Индонезия, Арабските емирства и подобни, не само на обаждания, пишеха ни и по WatsApp… Никога не сме вдигали на позвъняванията. Съобщенията почти винаги бяха еднакви, написани на английски – “Здравейте, имате ли време да си поговорим?” и подобни.
Увеличиха се съобщенията, гласящи: “Вашата пратка е при нас, но данните са загубени, моля попълнете отново от този линк.” И линкът беше просто да си попълним милото и драгото от банковите ни карти…
Това доведе до допълнително напрежение и притеснения във всички, че сме обект на измами засилили се след преминаването към Виваком.

Как протекоха разговорите за прекратяване на договора?
-Първо обяснявах по телефон, показвах и доказвах, че услугата е под всякаква критика. След като нищо не се случи, написах жалба с описание на проблемите. По някое време, след писмено напомняне, че ми дължат отговор съгласно закона, ми отговориха, че проверяват жалбата, и после нищо… повече от месец. След това се стегнах, прочетох договора и общите условия много внимателно и с помощта на адвоката ми намерихме „широко отворена врата“ за точно такива случаи. Изпратих предизвестие и след седмица половин годишната мъка приключи…

Към момента каква е ситуацията и какъв съвет бихте дали на хора, които попадат в подобен казус?
-Вече съм отново в „А1”. Спокойствието ми се върна, хората ми заработиха нормално. На всички, които искат да избягат от „Виваком”, но не го правят заради нечовешките неустойки, мога да кажа какво и как да направят, така че да заобиколят всички капани, които неофеодала „Виваком” им е заложил в договорите. Нека просто се свържат с мен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДисидентът Узункъш: Почти три години след Възродителния процес и страданието на турците Доган е взимал редовно пари от ДС (документи)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here