дом Други Поправими ли са грешките от миналото?

Поправими ли са грешките от миналото?

0
ДЯЛ

4 май 1987 година. Първа копка на новия център на Шумен. Снимката е от Фейсбук страницата „Стариятъ Шуменъ“

„ … в самия център на града е изровен не просто изкоп, отнесено е цялото възвишение, на което той се намираше, унищожени са няколко стръмни улички, старите къщи на цяла махала. Булдозерите са отнесли исторически сложилата се физиономия, индивидуалност, естествено разположение на центъра, за да се строи нов център на няколко нива. Като добавите към това построения преди това стандартен хотел „Мадара“, който закри вида на Кьошковете и планината, става ясно, че това, което се създава тук, ще е всичко друго, но не и Шумен.“
„Болки от текущото“, Тончо Жечев, 1995 г.

30 години по-късно раните от тази болка все още не са излекувани, но остава надеждата, че грешките от миналото ще бъдат поправени.
През последните няколко месеца недовършените бетонни гиганти отново са обект на различни коментари, сред които и идеята някои от тях да се превърнат в жилищни сгради. Това ще оживи центъра и някогашната „Казанджийска“ (днес ул. „Христо Ботев“). Ще направи по-привлекателна тази част на града. Ще развие търговската дейност. Ще се създадат места за отдих, за игра на децата, за забавления, заведения за хранене. Ще се разчисти джунглата от саморасла растителност по склона към „Цар Освободител“. Хората в оцелелите след погрома старинни къщи, повечето от които вече са обновени, ще си отдъхнат, че най-после ще живеят цивилизовано и гледката пред тях ще е по-приятна. Общината обяви, че ще изгради подземна улица от „Цар Освободител“ до паркинга на МВР с връзка към бул. „Славянски“ и ул. „Васил Левски“ и подземен паркинг.
Идва ли времето, за което мечтаеше Тончо Жечев. Все още ни е трудно да повярваме. Но …, кой знае.
„Най-напред трябва да се прецени каква е степента на амортизация и дали конструкцията е достатъчно здрава. Необходимо е да се направи сериозно проучване, защото сградите са започнати през 80-те години на миналия век, а от тогава до днес строителните изисквания са променени. Особено що се отнася до нормативите за земетръсна устойчивост. Независимо от всичко обаче, ако се спазват правилата, не е невъзможно тези сгради да бъдат преустроени в жилищни или да им се намери друга функция,“ обяснява арх. Светлозар Тузсузов.
Бившият хотел „Мадара“ в съседство също изглежда доста неугледно в момента и собствениците са решили да го преустроят в жилищен комплекс. Досегашните хотелски стаи ще се превърнат в апартаменти за постоянно живеене. Като изключим отрязването на пешеходната алея и закритата гледка към „Кьошковете“, което няма как да се промени, обновяването му е също стъпка в тази посока.
Според арх. Тузсузов в този случай преустройството е значително по-лесна задача, но трябва да се направи така, че да е в хармония с останалата част от центъра. „При реализирането на подобна идея е важно как ще изглежда впоследствие сградата, която се реновира. Когато влизаш в една среда, ти трябва да мислиш за контакта със съседните сгради и да синхронизираш новото с облика на средата. Предвидено е да се премахне последният етаж. Теренът тук не позволява озеленяване, което е задължителна част от проектната разработка. Световната практика (има добри примери и у нас) показва, че то може да бъде направено на горните нива, като се изградят необходимите поливни системи. Има още една възможност, върху която е добре да се помисли. Ако се прихванат течащите води от платото, те могат да се използват за такава цел,“ допълва още архитектът.
В края на миналата година в своето изследване „Икономическите центрове в България – 2023“ Институтът за пазарна икономика посочва, че Шумен има относително добре развита местна икономика. Светлозар Тузсузов казва, че пътува често и вижда, че трудовите пътувания, както ги нарича, между Търговище, Шумен, Варна и по-малките общини в трите области са се увеличили многократно. Според него Шумен има ключово място в тази агломерация. Намира се на изключително удобно кръстопътно място, с много добри връзки във всички посоки, с добър климат за живеене, подходящ както за семействата с деца, така и за по-възрастните хора – работещи и пенсионери. И няма как тези дадености да не влияят върху икономиката, туризма и привличането на хора.
Ето още една причина неприятната гледка най-после да бъде променена с ново лице на центъра. А може наистина да е дошло и времето.
Роза Енчева
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМазни борби в село Черна, участват атлети от 9 държави

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here