дом Здраве Приеха превантивни мерки срещу заболяването чума по дребните животни

Приеха превантивни мерки срещу заболяването чума по дребните животни

0
ДЯЛ
Снимка: Община Шумен

Във връзка с влошената епидемиологична обстановка в Румъния и Гърция Общинската епизоотична комисия прие превантивни мерки срещу разпространението на заболяването чума по дребните преживни животни.
На територията на община Шумен няма регистрирани случаи на заболяването, но в съседните Румъния и Гърция има засегнати животновъдни обекти. Доктор Милен Михайлов от Областната дирекция по безопасност на храните запозна присъстващите със симптомите на вирусното заболяване, което засяга основно овцете и козите. Вирусът се пренася лесно чрез директен контакт на болни и здрави животни, както и чрез замърсени фуражи, оборудване и превозни средства. Затова превантивните мерки са насочени към минимизирането на риска от зараза и изискват отговорно поведение от страна фермерите, кметовете на населени места и контролните институции.
Съгласно заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните се забранява провеждане на изложби и пазари на дребни преживни животни и тяхното придвижване на територията на страната. Животните може да се транспортират само ако са от регистрирани животновъдни обекти след извършването на клинични прегледи и вземане на кръвни проби.
На заседанието на Общинската епизоотична комисия беше подчертана необходимостта кметовете на населените места в Община Шумен да информират официалните ветеринарни власти в случай на нерегламентирано транспортиране, покупко-продажба на животни или повишена смъртност при кози и овце.
При съмнение за огнища на заболяване собствениците на животновъдни обекти следва незабавно да уведомят ветеринарните лекари по места.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЖена благодари на шуменски полицаи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here