дом Общество Община Шумен проучва възможности за справяне с водната криза

Община Шумен проучва възможности за справяне с водната криза

0
ДЯЛ
Снимка: Община Шумен

Община Шумен предприе конкретни действия в търсене на решение на проблема с безводието в селата Друмево, Кладенец, Костена река и Вехтово. Населените места са на режим поради намаления обем на водоизточниците, вследствие на трайното засушаване в селата и многобройните аварии по амортизираната водопроводна мрежа.
Днес комисия в състав: секретарят на община Шумен Христо Павлов, заместник-кметът по „Европейски политики, екология и туризъм“ Даниела Русева, експерти от администрацията и специалисти от ВиК направиха оглед на съществуващите местни водоизточници (чешми и стари проучвателни сондажи), които се намират в землищата на селата Друмево и Кладенец.
В хода на огледа стана ясно, че една от алтернативите за решаване на водната криза в селата Друмево и Кладенец е да се проучи обстойно стар сондаж в близост до стопанския двор в село Друмево. На първо време следва да се направи пробно водочерпене и лабораторен анализ, който да установи дали водата отговаря на санитарно-хигиенните норми. Според експертите от ВиК от първостепенно значение за осигуряването на нормално водоснабдяване за четирите села е подмяната на напорния водопровод в участъка от шахтовия кладенец край село Ивански до село Друмево. Тръбата е с приблизителна дължина 15 км и често аварира, което води до допълнителни загуби на водни количества и обостря проблема с недостига на вода за домакинствата, особено през летните месеци.
„Ще работим в посока проектиране, за да имаме готовност и да кандидатстваме за финансиране, тъй като подобен проект струва много“, заяви по време на проведените срещи с кметовете на четирите села секретарят на Общината Христо Павлов.
„Проблемът с безводието е изключително остър и изисква спешна намеса от страна на държавата, както и конкретни действия от страна на местната власт съвместно с ВиК дружеството, затова насочваме усилия в посока да се проучат алтернативните водоизточници и да се възстановят дълбоките сондажи“, заяви заместник-кметът Даниела Русева.
На работна среща в Областната администрация, инициирана от областния управител Бейнур Ахмед, заместник-кметът по „Икономическо развитие“ Николай Колев обяви позицията на общинското ръководство, че осигуряването на вода за питейно-битови нужди е основен приоритет. По искане на Община Шумен областният управител ще свика междуведомствена комисия, която да извърши проверка на състоянието на язовир „Тича“, който захранва с питейна вода Шумен, Велики Преслав и Търговище.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДепутат от Шумен: “Възраждане” въведе нова за Европа практика в борбата с ЛГБТИ+ пропагандата в училище

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here