дом Общество С аплодисменти и почетен знак изпратиха в пенсия инспектор Диян Димитров

С аплодисменти и почетен знак изпратиха в пенсия инспектор Диян Димитров

1
ДЯЛ
Снимка: ОДМВР-Шумен

С аплодисменти служители на РУ Велики Преслав изпратиха в заслужена почивка след близо 39 години стаж в системата на МВР инспектор Диян Димитров. В последния му работен ден като експерт-криминалист в израз на уважение и респект към дългогодишния му неуморен труд, заместник-директорът на областната дирекция комисар Пламен Тодоров го поздрави лично. Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за безукорно поведение и постигнати трайни резултати в служебната работа и продължителна служба в МВР Димитров е отличен с „Почетен знак на МВР- III степен“.
„Присъствието на колегите тук показва колко много е уважението към теб. Впечатляващ е броя на годините ти служба. Спомогнал си за разкриването на много престъпления. Най-вероятно твоят труд остава незабелижим за много от хората. Желая ти най-вече да си здрав“, заяви комисар Тодоров.
38 години и половина служба в МВР, над 35 години стаж като експерт-криминалист. „Над 40 години са“, шегува се Димитров, защото е служил и две години в гранични войски. Прекъсването му на службата в МВР е всъщност за два месеца, когато е работил в химическия завод в град Смядово, след уволнението си от казармата през 1985 година. „Превърта лентата“ за случаите, които са запечатани в паметта му.
„В периода след 1990 година бяха извършени кражби на медна ламарина от покрива на манастира в „Патлейна“ край град Велики Преслав. Оперативните работници от управлението имаха информация за вероятния поръчител“, разказва Димитров.
„Бяхме оборудвали района със сигнално-охранителна техника. Една нощ се получи сигнал и екипите действаха бързо, но към манастира има само един подход и извършителите са усетили колегите и ги нямаше на място. Беше събран почти целия състав на полицейското управление във Велики Преслав. Тогава с един колега от пътна полиция закарахме колата на евентуалния поръчител и пуснахме музика и започна да включва и изгася фаровете. От гористата местност един по един започнаха да излизат т.нар. „работници“, които са демонтирали медната ламарина. Помня и упоритата работа по едно прегазване“, продължава разказа си Димитров. Край село Мостич при слизане от автобус и последващо пресичане на пътното платно са прегазени баба и внуче. Детето по-късно почива. Неизвестното превозно средство е напуснало мястото на инцидента. Сред първите служители на полицията, които пристигат на място са експертите. Намерихме парчета от стоп, по тях установихме, че колата е „Ауди“. По-късно беше намерена опожарена в търговищко село. Три дни работихме по този случай почти без сън, докато „заковем собственика й с доказателства“, допълва Диян Димитров, който е наз назначен в МВР през 1986 година като инспектор по „КОС“.
Три години по-късно е преназначен като младши експерт в служба „Оперативна“ при Общинско управление Велики Преслав. От месец декември 1998 година му е присвоено офицерско звание и преназначен на длъжност „експерт“ – НТЛ. От 2010 година е разузнавач – експертно-криминалистическа дейност в РУ Велики Преслав. Награждаван е седем пъти по време на службата си.
Господин Димитров! За нас беше чест!

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМобилна социална услуга в малките населени места в община Шумен
Следваща статияРаботна среща на областния управител Бейнур Ахмед във връзка с превенция на пожари в горските територии

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here