дом Култура Лятно творческо ателие с Деляна

Лятно творческо ателие с Деляна

0
ДЯЛ
Снимка: Личен архив

Рисунки с акварелни и акрилни бои, работа с текстил, порцелан и глина, стъклопис, морски шах, мандала, български шевици – това са само част от произведенията, които изработват деца в творческото ателие към НЧ „Добри Войников-1856“ през това лято. Момичета и момчета от 6 до 14-годишна възраст се занимават с изобразително и приложно изкуство в три дни от седмицата под ръководството на художничката Деляна Тенева. В групите има от 4 до 5 деца, което дава възможност да се обърне внимание на всяко едно поотделно.
Сега, през летния период те са свободни да рисуват, каквото им харесва, но едновременно с това ги запознавам с основните техники в изобразителното и приложното изкуство – перспектива, цветове, живописно и графично изграждане. Работата с различните техники развива креативността и мисленето, обяснява Деляна.
Намерението й е да продължи и през учебната година по предварително подготвени за различните възрасти програми.
Заниманията с изобразително изкуство могат да бъдат и забавни, но и много полезни във всички останали часове от учебната програма. Една от първите награди на дете от нашата школа е за рисунка по приказки на Валери Петров. Чрез изобразителното и приложното изкуство може да се предизвика интереса към четенето, историята, географията, математиката. Иска ми се училището да използва повече възможностите на различните изкуства. Отделно, самите изкуства да си сътрудничат и да се провокират, казва художничката.

Снимка: Личен архив

Първата й специалност е инженерна – завършила е промишлен дизайн. Обича математиката и затова в началото се насочва към точните науки, но през всичките години на своето следване е отдадена много повече на изкуството. А и работата й, след като се дипломира, я води до решението да завърши и изобразително изкуство.
Това е нещото, което храни духа и тялото ми в преносния и в прекия смисъл. Открих и ново предизвикателство – да стана арт-терапевт, обяснява Деляна.
Посещава Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания в квартал „Тракия“ в Шумен и се опитва чрез изобразителното и приложното изкуство да помага на хората там. Вижда как емоцията ги променя и стъпка по стъпка постигат неща, за които дори не са мечтали. Признава обаче, че обществото все още не е готово да приеме хората с увреждания. Споделя с огорчение, че затворени в собствения си свят на дребни нужди, не поглеждаме към другите. И не от страх, а от егоизъм.
Работата в Центъра я мотивира да защити докторска дисертация за декоративно-приложното изкуство като способ за социална интеграция на хора с физически увреждания. Убедена е, че заниманията с изкуство премахват вътрешните бариери и страхове на тези хора. Тогава те не се анализират, не се разглеждат отстрани, а участват в едно пътешествие към себе си. Дори най-малкият напредък им носи радост и самочувствие да развият способностите си. Прави ги щастливи. Стават по-уверени, а с тях и Диляна добива увереност за ново начинание. Готова е за следващото предизвикателство. Една от групите за деца, които вече оформя за есента, ще бъде смесена. В нея ще има деца с увреждания и деца без увреждания.

Снимка: Личен архив

За да променим отношението на обществото към хората с увреждания, трябва да започнем оттам. В детска възраст по-лесно се преодоляват страхът и стигмата. Здравите деца се научат да приемат различните, а децата с увреждания получават подкрепата, от която се нуждаят, убедена е Деляна Тенева.
Според нея, комуникацията чрез изкуство като арт-терапия трябва активно да се използва в центрове, домове, училища, но от подготвени обучители. И, задължително от хора, които имат отношение към другите, към различните, с желание наистина да помогнат, а не просто формално да отчетат изпълнението на един или друг проект. В противен случай резултати не се постигат. Просто се харчат едни пари.
Роза Енчева
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЖегата настъпва отново, живакът ще се покачи до 36° на сянка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here