дом Спорт Задава се ХIII издание на състезанието по колоездене, бягане и дуатлон на...

Задава се ХIII издание на състезанието по колоездене, бягане и дуатлон на Платото

0
ДЯЛ
Снимка: Красимир Крумов

Започна организацията на ХIII издание на състезанието по колоездени, бягане и дуатлон (крос, кънтри, маратон). За шеста година, освен колоездене са включени дисциплините бягане и дуатлон. Състезанието се организира от Велоклуб „Илчов баир“ с подкрепата на Община Шумен, Природен парк “Шуменско плато”, Североизточно държавно предприятие и множество партньори и спонсори от Шумен и България.
Спортното събитие ще се проведе на 30 юни (неделя), със старт-финална точка алеята зад паметник „Създатели на българската държава“. Стартът ще бъде в неделя от 8.30. В събота ще започне раздаването на стартови номера на участниците. Награждаванията ще са поетапни и ще започнат около 14.00 в неделя, уточняват организаторите.
Точно месец преди старта, регистрираните участници са малко над 100, като се очаква бройката да нарасне до около 200 колоездачи, бегачи и дуатлонци от цяла България. И тази година се очакват атлети от Испания и Украйна да застанат на стартовата линия. Най-малкият записан участник към този момент е Никола Владимиров, който няма навършени 14 години. Той ще се състезава по 32-километровото колоездачно трасе. Най-възрастен записан до момента е Найджъл Морган, който е британец, но от няколко години живее в Банско. Той е на 69 години и, както всяка година, и тази ще предизвика себе си на 50 км колоездене.
Дистанциите, на които състезателите ще премерят сили са четири – 50 км и 32 км колоездене, 20 км и 10 км бягане. Избралите да се състезават в дуатлона трябва да колоездят 32 км, след което да бягат още 10. Трасетата тази година са по-сбити и в непосредствена близост до Шумен. За да е по-атрактивно за гостите и жителите на града, са включени участъци около „Чучур дол“, бившия ресторант „Лъвчето“, ще се минава през терасата с красив изглед към Шуменската крепост. В трасето са включени и участъци от боровата гора около ТВ кулата, както и една съвсем новоизградена пътека, свързваща заслон „Диана“ с “Кьошковете”. Трасето преминава и през връх Търнов дял, който е най-високата точка на Шуменското плато. Тази година трасетата за бягане имат много малко застъпване с тези на колоездачите. По маршрутите ще са разположени пет подкрепителни пункта, където състезателите ще могат да „заредят батериите“ и да продължат към финала. Ще се минава и покрай няколко горски чешми.
Паричните и предметните награди за всички възрастови групи са осигурени от спонсори на състезанието. Възрастовите групи са:
деца до 14 г., юноши и девойки 15-17 г., мъже и жени 18-39 г., мъже и жени над 40 г, мъже над 50 г.  И тази година медали ще получат всички, които успешно завършат своите дисциплини. Отличията са специално изработени за Велоклуб Илчов баир от известния шуменски фотограф и занаятчия Стоян Драев.
Участниците могат да дойдат със семействата си и да се разположат в палатковия лагер, който ще бъде устроен на голямата поляна зад Паметника.
За най-малките гости на събитието, които искат да пробват част от трасето на големите състезатели, ще имат възможност да покарат първите три и последните три километра от състезателните трасета. Условието е всяко дете да бъде оборудвано с предпазни средства и да бъде придружено от родител. Всеки малчуган ще получи подаръци от Велоклуб „Илчов баир“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДен в полза на здравето ще се проведе този уикенд
Следваща статияТийнейджър отне със заплахи парите на хлапе посред бял ден

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here