дом Криминале Кампанията срещу телефонните измами „Предай нататък“ стартира в Шуменско

Кампанията срещу телефонните измами „Предай нататък“ стартира в Шуменско

0
ДЯЛ
Снимка: ОДМВР-Шумен

Информационна кампания срещу телефонните измами „Предай нататък“ стартира в област Шумен. Тя има за цял да припомни кои са основните сценарии, ползвани от телефонните измамници, както и начините, по които хората могат да се предпазят. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен.
Заради зачестилите, през последния месец, опити за телефонни измами на територията на община Велики Преслав началото на превантивната кампания бе дадено днес в старата българска столица. Предвиждат се срещи с възрастни и самотно живеещи хора, на които полицейските служители да обяснят кои са най-честите използвани схеми за измама. Днес в единия от пенсионерските клубове във Велики Преслав при среща с хората ст. инсп. Мирослав Георгиев, инсп. Венцислав Нейков и инсп. Георги Геров им припомниха най-често ползваните сценарии, които са различни, но във всички случаи спешно се искат пари за пострадал близък и нужда от спешна медицинска помощ; за оказване на съдействие на полицията или за авансово плащане на различни видове стоки и услуги закупуване на пелети за огрев; услуги свързани с подмяна на дограма и т.н. На срещата присъства и кмета на старопрестолния град Янко Йорданов, който разказа, че неговият баща също е атакуван два пъти от телефонни измамници.
Със съдействието на община Велики Преслав са отпечатани информационни брошури. Предоставени са на кметовете на населените места, в Информационния център, в по-големите търговски обекти в града. Ангажирани с раздаването им са и лични асистенти на жители на общината, както и служители на „Социален патронаж“. Ще се използва всяка възможност за полицейските служители да използват всяка своя среща с жителите на малките и отдалечени населени места, за да им разясняват механизма на измамите, както и да им бъдат дадени съвети какво да направят при получаване на телефонно обаждане с искане на пари.
На по-късен етап в кампанията „Предай нататък“ ще бъдат включени и ученици. Полицейските служители ще ги информират за видовете измами и ще разчитат на тях да разкажат на своите възрастни роднини какво да правят при обаждане от непознат, който има иска пари.
 От МВР напомнят, че ако получите обаждане, което е свързано с искане на пари от непознат, трябва да запазите спокойствие и веднага да се свържете с ваши близки, както и да подадете сигнал на телефон 112.
24shumen.com
 

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВ Бургас откриха огромно количество захарни изделия с изтекла годност
Следваща статияКоледарчета наричаха за здраве и късмет в шуменската пожарна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here