дом Общество Шумен отбелязва 160 години от рождението на генерал Климент Бояджиев

Шумен отбелязва 160 години от рождението на генерал Климент Бояджиев

0
ДЯЛ
Снимка: Военно окръжие-Шумен

На 15 юли се навършват 160 години от рождението на генерал-лейтенант Климент Бояджиев. По случай кръглата годишнина Военно окръжие – Шумен и клуб „Естетическо възпитание” при факултет „Артилерия, ПВО и КИС” – Шумен организират събитие под надслов „Те опазиха България”. Това съобщиха от Военното окръжие в Шумен.
Курсанти от факултет „Артилерия, ПВО и КИС” – Шумен, ученици от пет средни училища, представители на Областния съвет на съюза на ветераните от войните в Шумен, запасни, граждани и общественици са поканени на събитието, което ще се проведе на 15 юли във Военния клуб в Шумен. В програмата се включват две части – в първа част полк. о.з. Мишо Йорданов ще изнесе доклад за генерал-майор Климент Бояджиев като командир на 4-та пехотна Преславска дивизия през Балканската война. Във втората част ще бъде представен документалния филм „Безмълвният свидетел – 1916 г.“, с автори старшина Генадий Димитров, сержант Александра Атанасова и старшина Преслав Банков – курсанти от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“-Шумен.
В документалния филм „Безмълвният свидетел – 1916”, бъдещите офицери разказват за своите предци – българските офицери и войници сражавали се на Добруджанския фронт при Тутракан и Добрич. Историята оживява с експозицията „Тутраканската епопея 1916 г.”, открита през 2004 г. от внука на генерал Киселов – героят на Тутракан – инж. Пантелей Киселов, която се помещава в Историческия музей в Тутракан.
Създателите на филма снимат в Мемориалния комплекс „Военна гробница – 1916”, който се намира в гр. Добрич и разказват за загиналите при Тутракан и Добруджа над 8000 войници и офицери, от които 1764 – български.
Причините и целта за създаването на документалния филм „Безмълвният свидетел – 1916” са да се увековечи българската бойна слава, зрителите да си спомнят за безмълвните герои, онези герои, които са опазили България.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГолеми народни борби в село Китанчево
Следваща статияПланови прекъсвания на електроенергията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here