дом Общество Да се ускори довършването на система „Дунав“, препоръча премиерът

Да се ускори довършването на система „Дунав“, препоръча премиерът

0
ДЯЛ

Да бъде ускорено довършването на система „Дунав“ препоръча премиерът Бойко Борисов. „Това е най-сигурният начин да се обезпечи водоподаването в Шумен“, заяви при посещението си в региона министър-председателят.
Той се запозна и със проекта, който е реализиран още преди 1989 година. Стана ясно, че системата е проектирана да захранва с вода Шумен и част от селищата в региона, както и населени места в област Търговище. На времето обаче водопроводът е изграден до Лозница в Разградско. Там трасето е изпробвано и е в добро състояние. В Търговищко тръбите са положене до село Черковна. По водопровода там обаче никога не е текло вода и не се знае състоянието му.
По мнение на специалистите за обследване на трасетата ще са нужни около 3 месеца. Борисов бе категоричен, че дейностите трябва да приключат за не повече от месец. „Имаме най-добрата техника за обследване. Искам то да приключи в най-кратки срокове и да започне полагането на тръбите“, категоричен бе Борисов. Той бе подкрепен и от управтеля на ВиК-Шумен Илиян Илиев, който също поиска обследването да завърши за максимално кратко време.
Финансирането на доизграждане на система „Дунав“ ще бъде осигурено от ресурса на новосъздадения ВиК холдинг, който разполага с капитал от 1 милиард лева.
„Парите ги има. Искам действие. Осигурили сме средствата и за новия довеждащ водопровод от язовир „Тича“ и за пречиствателната станция за питейни води. В момента текат процедурите за избор на изпълнител на строителните дейности. Ако няма обжалване сме готови да започнем изграждането веднага“, кометира Борисов.
Кметът на Шумен Любомир Христов информира премиера, че тази пролет няма повишение на нивото язовир „Тича“. „Това е твърде тревожно, защото сега е сезона, в който водоемът трябваше да попълни запасите си. Но през зимата валежите бяха недостатъчно, а „Тича“ има най-голямата обиколка и изпаренията са големи“, обясни Любомир Христов.
Според проектантът Стефка Башанова най-важно е да се изгради продължението на система „Дунав“ от Разград до Шумен. Тя пое ангажимент да направи и количествено-стойностните сметки за изграждането на продължението на водопровода.
Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че време за губене няма и иска до месец проектът за довършването на система „Дунав“ и сметката за нужните пари за строителството да са на бюрото му.

По-късно днес на работна среща между зам.-министър Николай Нанков и кмета на Шумен Любомир Христов бе уточнено, че в максимално кратки срокове Шумен, Каспичан и Нови пазар ще бъдат включени в системата „Дунав“.
В срещата участваха още областните управители на Шумен и Търговище Стефан Желев и Митко Стайков, управителите на шуменското водно дружество Илиян Илиев и на „Напоителни системи“ – клон Шумен Христо Николов. На инж. Стефка Божанова от Разград бе възложено да извърши прединвестиционните проучвания за възстановяване и доизграждане на Водоснабдителната система „Дунав“, която обхваща Разград, Търговище и Шумен.
Зам.-министър Нанков обяви, че техническата подготовка стартира веднага, но въпреки желанието на премиера за ускоряване на процеса, обследването на трасето ще отнеме до два месеца, за да може да започне и самото строителство. То ще се извършва на отделни участъци, като в системата ще бъдат включени Шумен, Каспичан и Нови пазар.
Николай Нанков припомни, че парите, необходими за доизграждането на проекта, са осигурени от държавния ВиК холдинг, чийто капитал е 1 млрд. лева. За Шумен доизграждането на системата „Дунав“ е алтернатива, която заедно с новия довеждащ водопровод от язовир „Тича“ и Пречиствателната станция за питейна вода би довела до подобряване на качеството на водата и възможност за използване на допълнителен източник на питейна вода.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБорисов: Обмисляме да отворим парковете другата седмица
Следваща статияПри съседите: Задържаха мъж, блудствал с родната си дъщеря

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here