дом ТОП Решение: ВиК операторът ще поиска разрешение за водоползване на подпочвените води

Решение: ВиК операторът ще поиска разрешение за водоползване на подпочвените води

0
ДЯЛ

Общинският съвет да препоръча на ВиК оператора да подаде необходимите документи в МОСВ да получи разрешение за водопоползване на подпочвените води, които се намират в село Мараш и в кв. „Мътница“, както и да подаде необходимите документи в Министерство на здравеопазването и до ресорните дирекции, за да получи становище за качествата на водата дали е годна за питейни нужди. И още, да бъдат издадени актове за общинска собственост на всички алтернативни водоизточници, реши на извънредно заседание постоянната комисия по екология, селско стопанство и води към Общински съвет Шумен.
Заседанието бе проведено във връзка с предстоящата сесия на ОбС по проблеми на водоснабдяването в Шумен на 10 март.
„Тъй като язовир Тича пресъхва, а знаем състоянието на водопровода, трябва да имаме един бърз вариант за водоснабдяване. Възложили сме изготвянето на доклад за състоянието на водата в кладенци в различни райони на града“, заяви зам.-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров.
Има съмнения, че в тези алтернативни източници са хвърляни отпадъци и е нужно почистване, смята той.
Зам.-кметът е убеден, че се изисква известно време да се огледат съществуващите кладенци и да се прецени добре техническата възможност те да бъдат включени във водопроводната мрежа на града. Опасението на проектантите, с които е разговаряно, е че е трудно да се поддържат голям брой кладенци и това ще доведе до известни трудности в експлоатацията на такива съоръжения.
Трябвало да се установи има ли изобщо смисъл от възстановяването на тези водоизточници, като се контролира и изследва състоянието на водата.
Притесненията били в посока да не би да се хвърлят инвестициите и да се установи, че водата не става за пиене.
Бившият кмет на Шумен, сега общински съветник Красимир Костов вижда алтернативен ресурс в съществуващите на територията на Шумен над 130 чешми, на които трябва да бъде издаден акт за общинска собственост.
Според Даниела Русева следва да се видят положителните практики и в други общини.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗадържаха 31-годишен мъж за притежание на амфетамини в Ивански
Следваща статияСлънце и облаци на 6 март

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here