дом Общество Решено: Без такси за детски градини във Велики Преслав

Решено: Без такси за детски градини във Велики Преслав

0
ДЯЛ

Единодушно със 17 гласа „за” и без възражения беше приет бюджетът на община Велики Преслав с финансова рамка 10,8 млн. лв.
„Бюджетът е реалистичен без кухи обеми, той получи нужното разбиране от всички политически групи и това ме радва”, бе първият коментар на кмета инж. Янко Йорданов.
Някои съветници, както и бивши, смятат, че бюджетът не се различава много от предишните и е доста социален.
„Очаквах рязка смяна на философията на формиране на бюджета”, заяви местният общественик и доскорошен съветник Станислав Йорданов. Той определи бюджета, като изобилстващ „с левичарски виждания” и смята че „общината се превръща в една голяма закусвалня”, в която се хранят и хора с максимални пенсии.
Тези реплики бяха по повод на гласуваните 24 500 лв. за Домашния социален патронаж, който ще разшири обхвата от потребители от 190 на 235.
Идеята е хората, които досега са получавали топъл обяд, да бъдат включени в услугата на патронажа след два месеца, когато идва краят на едноименната програма, обясни градоначалникът.
На сесията стана ясно, че отпадат таксите за детски градини. Разходът от 76 хил. лв. се поема от бюджета. Съветникът Александър Горчев от БСП предложи да няма такса и за детската ясла, и за млечната кухня. Това може да се случи догодина при добра финансова политика, отговори кметът Янко Йорданов.
В новия бюджет са заложени 776 хил. лв. за капиталови разходи и основно за подмяна на водопроводи, проектиране на водна инфраструктура и ремонти по уличната мрежа. Подобрения се предвиждат за всички населени места. Освен това селата ще получат средства за неотложни разходи. Парите са малко и зависят от броя на жителите. Сумите варират от 1 000 лв. за най-малкото село Суха река до 10 хил. лв. за най-многолюдното село Златар. Предвидени са 15 хил. лв. за ремонт на читалищните сгради в Драгоево, Кочово и Златар. Над 15 хил. лв. са заложени за пенсионерските клубове, които вече няма да плащат хонорари на отговорниците си. Парите се дават за дейност и текущи разходи, обясни кметът Йорданов.
Болницата отново получава 100 хил. лв.
120 хиляди са осигурени за зимно поддържане и снегопочистване. Разходите за озеленяване падат на 45 хил. лв. от 65 хиляди, защото новото общинско предприятие ще върши тази дейност и няма да се наема външна фирма. По същата причина намалява разходът и за улично осветление.
На сесията стана ясно, че няма да се реализира проект за 100 хил. лв., спечелени безвъзмездно от оперативна програма. Парите са за изграждане на многофункционална спортна площадка под бившето пътно училище. Общината ще загуби тези 100 хиляди защото от месец май досега не е избран изпълнител. По тази причина изпълнението отпада, заяви кметът Янко Йорданов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЛюбомир Христов участва в работна среща за доизграждане на система „Дунав”
Следваща статияИзпълняват се превантивни мерки за недопускане разпространението на птичи грип в областта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here