дом Общество Нова Наредба за общинските жилища ще приеме Общинският съвет във Велики Преслав

Нова Наредба за общинските жилища ще приеме Общинският съвет във Велики Преслав

0
ДЯЛ

Приемане на нова Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и за продажба на общински жилища предлага в докладна председателят на Общинския съвет Анелия Асенова. Документът ще бъде обсъден и приет на предстоящата сесия на ОбС.
Към края на 2018 г. Община Велики Преслав притежава жилищен фонд от 26 жилища под наем, едно резервно жилище и 6 ведомствени.
От 2009 г. на територията на Общината е действала Наредба за установяване на жилищни нужди и за настаняване под наем. Но с решение на Административния съд тази наредба е отменена, обяснява председателят. Мотивите, че подзаконовият нормативен акт, Наредбата е издадена при допуснато нарушение на административно-производствените правила.
„Логично е да се приеме нова Наредба. Целта е да се създаде по-голяма яснота, коректност, публичност и ефективност при установяване на жилищни нужди на граждани за настаняване под наем и разпореждане с общински жилища.”, обяснява Асенова в документа.
Другите цели с приемането на новия подзаконов акт са: целесъобразно и законосъобразно ползване на жилищата, които Общината притежава при спазване на принципа за равноспоставеност на граждините, кандидатстващи за картотекиране и настаняване в общински жилища. Управление на общинския жилищен фонд в интерес на местната общност, осигуряване на нормални условия на живот на жители, които трайно или временно са изпаднали в затруднено положение и не могат да си позволят жилища при условия на свободно договаряне. Както и генериране на приходи от наем, позволяващи извършване на своевременни ремонтни работи в жилищата и поддържане на Фонда в добър вид.
Съгласно чл.42 от Закона за общинската собственост /ЗОС/ по своето предназначение общинските жилища са жилища за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди, жилища за продажба, замяна и обезщетяване на бивши собственици, чиито имоти са отчуждени за общински нужди.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия1 515 души са напуснали Шуменска област, 516 вече са варненци, 224 – столичани
Следваща статияДават още 430 000 лева за археология край Градище, удължават разкопките с 2 месеца

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here