дом Общество С жива картина представиха моменти от освобождението на Шумен

С жива картина представиха моменти от освобождението на Шумен

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com/Архив

С жива картина членове на Национално дружество „Традиция“ от Шумен, Търговище, Велико Търново и Варна пресъздадоха важни моменти от освобождението на Шумен.

Зрителите пред Регионалния исторически музей видяха влизането на руските войски в Шумен и предаването на ключа на града от Фазлъ паша на генерал Пьотър Вановски.

Възстановката е посветена на 18 юли – Денят на освобождението на Шумен. На събитието присъства кметът на Шумен Любомир Христов и екипът му.

След подписването на Санстефанския мирен договор Шумен остава под властта на Османската империя. Свободата за шуменци идва 137 дни след 3 март 1878 година.

Възстановката завърши с хоро, което поведоха танцьорите на ансамбъл „Мадара“.
Посетителите на събитието имаха възможност да наблюдават демонстрации на занаяти и да разгледат колекция от стари накити и колани.

В кафене от XIX век всеки можеше да се опита кафе на пясък, локум и лимонада. В питиепродавницата се предлагаше жива бира, а майстор оръжейник примамваше жадните за история очи със старинни пушки, пистолети, ками.

Градският музей тази вечер работи с вход свободен за най-новите си експозиции.

По-рано днес в залата на НЧ „Добри Войников“ имаше концерт на вокална група “Victory” от побратимения с Шумен руски град Подолск.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДесетки дариха кръв в Шумен за нуждаещите се от цялата страна
Следваща статияНай-големият български трибагреник украси Роженските поляни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here