дом Общество Стотици шуменци минават под плащаницата на Разпети петък

Стотици шуменци минават под плащаницата на Разпети петък

0
ДЯЛ

Стотици шуменци се стекоха в църквата „Свето Възнесение Господне“ на Разпети петък – най-тъжният и тежък ден от Страстната седмица, защото тогава е разпнат на кръст Божия син Исус Христос.

Хората по традиция минават под плащаницата, която е поставена на маса заедно с икона. Палят свещи в памет на починали близки и роднини. Свещи се палят и за здраве.
Масата с плащаницата символизира гроба на Христос. Миряните преминават под тях и така символно се очистват от греховете и прегрешенията си.

Вечерната служба в храма „Свето Възнесение Господне“ ще започне в 18.00 часа. Свещениците ще изнесат плащаницата и заедно с миряните ще обиколят няколко пъти двора на църквата. Тази част от ритуала символизира погребението на Спасителя.
На Велики петък Христос бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа, за да не се сбъдне пророчеството за възкресението му на третия ден след смъртта.
На Разпети петък в християнските църкви се прави опелото на Божия син.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито да се пие дори вода, а народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВеликденско: Цените на козунака догонват агнешкото (снимки)
Следваща статияОтличия за гайдари от Шумен от конкурс в Широка лъка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here