дом Общество 900 лева средна брутна заплата в областта през декември, отчетоха статистици

900 лева средна брутна заплата в областта през декември, отчетоха статистици

0
ДЯЛ

В област Шумен средната брутна месечна работна заплата за октомври 2017 година е 868 лева, за ноември – 877 лева, а за декември – 900 лева. Това съобщиха от „Статистически изследвания-Шумен“.
Средното възнаграждение в областта остава значително по-ниско от това за страната, което за декември е 1 123 лева.
По размер на средната работна заплата за месец декември област Шумен заема единадесето място сред 28-те области на страната. С най-високо средно възнаграждение през последния месец на тримесечието е област София- 1 523 лева, а с най-ниско е област Видин – 701 лева.
През четвъртото тримесечие на 2017 година средната месечна брутна работна заплата в област Шумен се увеличава спрямо третото тримесечие с 5.3% до 882 лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение са „Образование“, „Култура, спорт и развлечения“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“, а най-голямо намаление се наблюдава в „Добивна промишленост“ и „Операции с недвижими имоти“.
През наблюдавания период средното месечно възнаграждение в областта нараства с 8.8%, спрямо същото тримесечие на 2016 година. Спрямо същия период на 2016 година, средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2017 година в обществения сектор нараства с 9.6%, а в частния сектор – с 8.0%.
По предварителни данни, наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Шумен към края на декември 2017 година намаляват с 1 249, или с 2.9% спрямо края на септември 2017 година, като достигат 41 867. Намаление на наетите лица е регистрирано в шестнадесет икономически дейности, като в процентно изражение намалението е най-значимо в „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 23.3%, „Култура, спорт и развлечения“ – с 11.9%, „Добивна промишленост“ – с 9.1% и „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 8.5%. Увеличение се наблюдава в три от общо 19 икономически дейности, като най-голямо е в „Хуманно здравеопазване и социална работа“ – с 2.0%.
Относителният дял на наетите е най-висок в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 29.5% и 15.7%.
Съпоставката с четвъртото тримесечие на 2016 г. сочи, че към 31.12.2017 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областта са с 63, или с 0.2% повече.
В края на четвъртото тримесечие на 2017 година наетите в държавното управление в област Шумен са 1 961, в образованието – 4 068, а в хуманното здравеопазване и социалните дейности – 3 602.
По брой лица, наети по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2017 година, областта заема 13-то място сред 28-те области в страната. Най-голям е броят на наетите в област София (столица) – 750.0 хил., а най-малък в област Видин – 16.5 хиляди.
24shumne.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБулка-хитруша отива на съд, мамила кандидат жених от Германия
Следваща статияКрасиви рисунки промениха лика на фоайето в поликлиниката

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here