дом Общество Разселват благородни елени от ДЛС-Паламара в други стопанства

Разселват благородни елени от ДЛС-Паламара в други стопанства

0
ДЯЛ

За втора поредна година в ДЛС-Паламара се извършва улов на жив дивеч за разселване в други стопанства. В началото на миналата година благородни елени и кошути, отгледани в Паламара, бяха разселени в три стопанства в различни части на страната. Това съобщиха от СИДП.
За елитните екземпляри, които се отглеждат в стопанството, за трофеите и традициите разказват ловният експерт на Североизточното държавно предприятие инж. Тервел Стефанов и директорът на ДЛС-Паламара инж. Севен Башлъ.
В началото на миналия век, след поредицата от войни в които се включва и България, става ясно, че запасите от благороден елен в страната ни са намалели драстично. Ловните специалисти отчитат, че популацията е сведена до няколкостотин екземпляра. Този факт поражда необходимост от създаването на такова стопанство, което да осигури оптимални условия за запазването и увеличаването на броя на благородните елени в страната ни. При един от обходите си в Североизточна България цар Борис III е изключително впечатлен от природните дадености на района и решава да основе ловно стопанство Паламара, като основната задача на работещите в него е развъждане и опазване на този вид. Мястото не е избрано случайно. Най-добрите световни трофеи от благороден елен са добити точно в Североизточна България и затова е решено новия развъдник да бъде на това място.
През 1935 година царят издава указ и новото стопанство се появява на ловната карта на България. Изградена е първата ограда, част от която е запазена и до днес. Построен е и ловен дом „Дъбрава“. Според специалистите условията в района на Паламара дават възможност за развъждане на много на брой животни, провеждане на селекция и подобряване на генофонда. Започва целенасочено стопанисване на благородния елен с цел възстановяването му в природата. Известно време след това, популацията се увеличава и започва разселването на животни в цялата страна. През 60-те години на 20 век запасите от благороден елен в страната са възстановени. Освен стратегическото местоположение, за създаването на елитни екземпляри значение имат и грижите, които хората от стопанството са полагали и полагат и сега за опазване, охрана и подхранване на дивеча.
В края на миналия и началото на този век, популацията на благородния елен отново е сведена до критично ниско ниво, но ловните експерти за пореден път се заемат да възстановят броя на животните. ДЛС-Паламара отново доказва значението си като развъдник на този вид дивеч.
Запасите от едър дивеч в Североизточна България вече са възстановени и са близо до нивата от 80-90 години на миналия век, когато страната ни е била предпочитана дестинация за ловци от цял свят. Не е рядкост в определени периоди от годината да се наблюдават стада от 200-300, дори и повече животни. Това важи най-вече за ДЛС-Паламара, стопанството, което е наследник на най-добрите традиции в отглеждането и развъждането на благороден елен, разказва инж. Тервел Стефанов. Според него, през последните 100 години, стопанството не веднъж е доказвало своята стратегическа роля в развъждането, обогатяването и възстановяването на генофонда на благородния елен, както в Североизточна България, така и в цялата страна.
Миналата година разселихме над 23 елитни животни, като директори на различни стопанства, които знаят колко ценни животни, с добри трофейни качества има при нас, ни потърсиха и направиха заявки още през есента. Тази година отново имаме заявки, като високата численост на популацията позволява да се извършва такъв улов, който пък от своя страна допринася за изпълнението на една от основните цели вменени ни от Закона за лова и опазване на дивеча, а именно увеличаване на дивечовите запаси и запазване на разнообразието, коментира инж. Севен Башлъ.
Улавянето и разселването на дивеч е ловностопанско мероприятие, което в последните десетилетия беше изгубило своята популярност, но е наложително да се проведе в не малка част от ловностопанските райони, за да се възстанови числеността на благородния елен в страната ни. ДЛС-Паламара може да предостави животни с много добри качества на всички останали стопанства. Резултатите от трофейният отстрел на благороден елен през последните години показват отлично ниво на трофейно зрелите животни в стопанството. Чрез предоставянето на такива индивиди на други стопанства, освен увеличаване на числеността, се постига и подобряване на генофонда на местните популации в другите ловностопански райони.
И през тази година ръководството на Паламара е планирало да бъдат уловени и разселени не малък брой животни. В териториалното поделение има създадени условия за осъществяване на такъв улов и директорът на стопанството предпочита част от планираното ползване да става по този начин, а не чрез отстрел. Всички ловни и горски стопанства в страната могат да се възползват от възможността, която предлага Паламара. Вратите на едно от най-старите български стопанства са отворени за всички колеги от бранша, както и за ловците, които искат да се сдобият с трофей от благороден елен, който ще предизвика възхищение и не малка доза завист у всички, за които трофейния лов е хоби, предизвикателство и страст.
Снимка: СИДП
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗвънец в помощ на граждани с увреждания пред Централна поща
Следваща статияЖителите на „Макак“ и „Мътница“ искат оставката на шефа на ОПУ Димитър Ковачев (обновена, видео)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here