дом Общество Областното ръководство на ВМРО-Шумен подкрепи протеста на „Мътница“ и Макак“

Областното ръководство на ВМРО-Шумен подкрепи протеста на „Мътница“ и Макак“

0
ДЯЛ

Със специална позиция, изпратена до медиите, областното ръководство на ВМРО-Шумен се обяви в подкрепа на протеста на жителите на кварталите „Мътница“ и „Макак“.
Становището е от името на Иван Калайджийски, член на областното ръководство на ВМРО Шумен и жител на кв.“Макак“. В него се казва:
Изразявам категоричната си позиция на несъгласие срещу Решението на МС посредством въвеждането на електронни винетки да разширява обхвата на пътната мрежа, за която се заплаща винетна такса. Кварталите Макак и Мътница, видно от идентификаторите на имотите, попадащи в тях, са част от гр. Шумен, т.е. за тях не трябва да се дължи заплащането на винетна такса за пътуване до центъра на града, където почти всички работят или учат.
Според Решение № 945 на МС от 01.12.2004 г. за утвърждаване списък на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура, двата квартала попадат извън този списък. С новото Решение № 959 на МС от 31.12.2018 г. и двата квартала попадат в този списък, което считам за крещяща несправедливост спрямо жителите им, понеже и двете населени места са квартали на гр. Шумен повече от 30 години. Считам, че решение на проблема има и то е упоменато в последното Решение 959 на МС, където е посочено, че ”такса за ползване на пътната инфраструктура не се заплаща за участъците от републиканските пътища, попадащи в границите на населените места (което е видно, както бе споменато, от идентификаторите на имотите на двете населени места) и обозначени със знаци Д11 и Д12, а също така и обходните и околовръстни пътища.” Считам, че при желание на Кмета на Общ. Шумен и общинското ръководство позитивно решение е възможно (случаят с околовръстното шосе на София го доказа).
Областното ръководство на ВМРО-Шумен се присъединява към позицията на г-н Калайджийски и счита, че общинските власти не винаги трябва да се стремят да събират такси от гражданите, а е необходимо да отстояват и справедливостта. В конкретния случай тя е очевидна – кварталите Мътница и Макак са част от гр. Шумен (именно поради това са наречени „квартали“, а не „села“) и техните граждани не трябва да бъдат ощетявани, заплащайки винетни такси, още повече, че има законова възможност това да се случи.
Припомняме, че днес десетки недоволни от двата квартала се събраха на входа на на „Макак“ в знак на протест срещу въвеждане на винетка за ползване на отсечките от републиканската пътна мрежа до Шумен. Хората поискаха и оставката на директора на Областно пътно управление-Шумен Димитър Ковачев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЖителите на „Макак“ и „Мътница“ искат оставката на шефа на ОПУ Димитър Ковачев (обновена, видео)
Следваща статияДаниела Челебиева: Вносът на пчели носи риск от масово унищожаване на кошери в България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here