дом Общество Експерти от НОИ-Шумен ще дават консултации за избор на пенсионен коефициент

Експерти от НОИ-Шумен ще дават консултации за избор на пенсионен коефициент

0
ДЯЛ

Консултации за избор на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент за пенсия организира през май Териториалното поделение на НОИ в Шумен. Инициативата се реализира със съдействието на кметовете на общините в областта.
Консултациите ще се проведат двукратно, през една седмица, по предварително изготвен график. Експертите от отдел „Пенсии“ на място чрез използване на специално разработени електронни услуги ще изчисляват прогнозен индивидуален коефициент и прогнозен размер на пенсия, свързана с трудова дейност, с начална дата след 31.12.2018 г.
За да се осъществят консултациите и изчисленията, гражданите трябва да представят лична карта и оригиналните документи, доказващи трудов/осигурителен стаж до 01.01.1997 г. – трудови книжки, осигурителни книжки, удостоверения, военно-отчетна книжка и други и Удостоверение за осигурителен доход образец УП-2 за период от 3 последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 01.01.1997 г. по избор.
С допълнението на Кодекса за социално осигуряване, публикувано в бр. 35 от 2019 г. на Държавен вестник, се предоставя възможност в шестмесечен срок лицата с подадени заявления за отпускане на пенсия, свързана с трудова дейност с начална дата след 31.12.2018 г., както и тези, на които е отпусната такава пенсия до влизането в сила на разпоредбата, да упражнят еднократно правото си на избор. В тези случаи пенсията се отпуска в новия размер от същата начална дата, ако това е по-благоприятно за съответното лице.
Снимка: wikimapia.org
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЕксперти от НОИ-Шумен ще дават консултации за избор на пенсионен коефициент
Следваща статияМащабна програма за подобряване на пътищата се изпълнява в община Венец

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here