дом Общество Шуменска фирма „спести“ над 264 бона от ДДС, екс управителят Емил Асенов...

Шуменска фирма „спести“ над 264 бона от ДДС, екс управителят Емил Асенов е зад решетки

0
ДЯЛ

Шуменският окръжен съд Шумен наложи имуществена санкция в размер на 264 721,65 лева на шуменската фирма „Агро Продукт Инвест” ЕООД. Точно с толкова се е обогатило дружеството, вследствие на извършените от предходния управител Емил Асенов данъчни престъпления по чл.255, ал.3 от НК / за дължимо, но невнесено ДДС/, за които има влязла в сила присъда.
Административното дело разгледано от съдия Нели Батанова е производство по реда на чл. 83а от ЗАНН. Административнонаказателната отговорност по този ред се ангажира при кумулативното наличие на следните предпоставки:
1.Привлеченото към отговорност лице да е юридическо;
2.Да се е обогатило или би могло да се обогати в резултат на извършено престъпление от кръга на посочените в чл.83а ал.1 от ЗАНН;
3.Престъплението да е извършено от някое от лицата, посочени в точки 1-4 на цитираната правна норма.
В конкретния случай за да наложи тази санкция, Шуменският окръжен съд е приел за установено, че „Агро Продукт Инвест“ ЕООД е вписано в търговския регистър с основна дейност: производство, търговия, внос и износ на селскостопанска продукция; комисионни и счетоводни услуги, както и такива от специално естество; всички други дейности и услуги, които не са забранени изрично от закона. Дружеството се е управлявало от Емил Асенов, който е бил управител на дружеството, а понастоящем от едноличния собственик на капитала – О. И. Д.
Към инкриминирания период 15.07.2013 г. до 14.10.2013г. „Агро Продукт Инвест” е било дружество с ограничена отговорност. Дружеството е било регистрирано с решение на ОС – Шумен с наименование „Белпорт“ ЕООД и с регистрация по ЗДДС от 18.12.2009 год. /дерегистрирано на 06.10.2014 год./ със собственик Т. П. П.
На 20.11.2012 год. дружеството е било закупено от друго лице /формален собственик/, контролирано от съучастника на Асенов – З. И.. През 2013 г. новият собственик освободил от поста управителя на дружеството „Белпорт“ ЕООД, назначил за управител на дружеството Емил Асенов, променил предмета на дейност като включил производство, търговия, внос и износ на селскостопанска продукция, комисионни и счетоводни услуги, променил и наименованието на дружеството от „Белпорт“ ЕООД на „Агро Продукт Инвест“ ЕООД.
По този начин Асенов и съучастника му И. си осигурили контролирани дружества, чрез които да оформят доставки към т.нар. „кухи“ търговски дружества, притежавани от малограмотни и бедни лица. За придаване на достоверност на уж извършените покупки от тези „кухи“ доставчици се изготвяли фактури с невярно съдържание, които се подпечатвали с печати, установени при извършените следствени действия и се вписвали в дневниците за продажби. Били използвани и печати на реални действащи търговци, чиито собственици не подозирали, че от името на фирмите им се издавали фактури. Установени били 49 бр. печата, от които 47 бр. печата на търговски дружества и 2 бр. печата на Областна дирекция „Земеделие“. С тях се предавал вид, че дружествата, от които формално се закупувало зърно са регистрирани като търговци на зърно. Въз основа на първичните счетоводни документи били подавани справки декларации по ЗДДС, в които реално декларирал неосъществени доставки и от които неправомерно бил начислен данъчен кредит за дружество „Агро Продукт Ивест“ ЕООД в размер на 264 721,65 лева.
В качеството си на управител на „Агро Продукт Инвест” ЕООД Асенов е осъден с влязла в сила присъда на „Лишаване от свобода” за срок от 3 години при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието за престъпление по чл. 255, ал.3 във вр. с ал.1, т.2, т.6 и т.7 във вр. с чл. 20, ал.2 от НК, вр. с чл.26, ал.1 от НК, а именно за това, че през периода 15.07.2013 – 14.10.2013г. във Варна, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на управител на „Агро Бизнес Ком“ ЕООД, „Агро Продукт Инвест“ ЕООД, „Био Пром 2012“ ЕООД и „Унистил 2003“ ЕООД, в съучастие като съизвършител със З.Г.И. избегнал установяване на данъчни задължения – „данък добавена стойност“ в особено големи размери – в общ размер на 2 269 630,49 лв., като затаил истина и потвърдил неистина в подадени справки – декларации за данък върху добавената стойност, които декларации се изискват по силата на Закона за данък добавена стойност – чл. 125, ал.1 и при представяне на информация пред органите по приходите използвал документи с невярно съдържание и приспаднал неследващ се кредит. Посочения престъпен състав е от визираните в чл.83а, ал.1 от ЗАНН.
В резултат на престъпната дейност на Емил Асенов, „Агро Продукт Инвест“ ЕООД е избегнал заплащане на дължимия ДДС – 264 721,65 лева, с която сума на практика се е обогатило дружеството.
Решението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна по реда на чл.83д от ЗАНН в 14 – дневен срок от съобщаването му на страните.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия31 март: Голямото пролетно чистене на Шумен
Следваща статияПредставят сборника със стихотворения „Такава е съдбата на хусаря“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here