дом Култура Цветанов: Имаме воля да създадем Закон за великите стари столици на България

Цветанов: Имаме воля да създадем Закон за великите стари столици на България

0
ДЯЛ

Имаме политическата воля да създадем Закон за великите стари столици на България. Това заяви на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ, зам.-председател на партията и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.
„Изготвяме текста в диалог с местната власт и гражданското общество и целта ни е да популяризираме Плиска, Велики Преслав и Велико Търново не като поредната туристическа дестинация, а да покажем богатото си културно наследство“, обясни шефът на парламентарната група на ГЕРБ. Този законопроект ни дава надежда, че ще има по-специален акцент върху старите столици и ще даде възможност държавата да подпомогне културния туризъм.
„Поводът за тази трибунка е не само да говорим за конфронтацията, за политическото противопоставяне, а да дадем заслуженото за старопрестолните столици. Знаем, че страната ни има богата история. Периодът на Първото и Второто българско царство свързваме с Плиска, Велики Преслав и Велико Търново. Много са били дебатите, които са се водили в последните десетилетия за това дали да има Закон за великите стари столици на България. Днес имаме политическата воля това да се случи в диалог с местната власт, с гражданското общество и с тези, които действително възстановяват тези разкопки и експертите, които работят денонощно, за да популяризираме страната си не като поредната туристическа дестинация, а като такава, която дава нещо по-различно“, заяви Цветанов.
По думите му по този начин ще се покаже и представи богатото културно наследство на страната ни и точно затова се нуждаем от такова законодателство. Цветанов заедно с бившия министър на културата и настоящ шеф на комисията в НС Вежди Рашидов ще търси съмишленици и след останалите групи за създаването на подобно законодателство. Това е тема, по която можем да се обединим, смята той. „Нужно е целево държавно финансиране за старите ни столици, да станат приоритетни обекти на развиващия се туризъм“, допълни Рашидов. „В сферата на културата има икономически ръст между 3,5-4%, така че всяка инвестиция ще има възвръщаемост, смята той. Туризмът започва от първата минерална вода и първият сандвич на летището, а не от билетчето за музея“, допълни той.
„Реализираме идеята за такъв закон от 6 г., целта ни е да обединим усилия как да опазим старините на столиците ни. Тези градове са изключително богатство и културна ценност и трябва да имат особен статут“, обясни Донка Колева, експерт в община Велико Търново В момента туристическият поток в Шуменска област е най-голям в Плиска, но градчето ни има нужда от инвестиции в инфраструктурата, каза пък Христо Илиев, 5 мандата кмет на Плиска и инициатор на закона. На срещата в парламента бяха още кметовете на Плиска и Велики Преслав.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКръстов ден е! Денят и нощта се кръстосват, иде студът
Следваща статияКрадена „Х5“-а от Варна беше намерена в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here