дом Общество Християни събират дарения за построяване на храм в село Вехтово

Християни събират дарения за построяване на храм в село Вехтово

0
ДЯЛ

Църковното настоятелство и жителите на шуменското село Вехтово се обърнаха с призив за помощ за събиране на средства за изграждане на храм в селото. С апел се обърна в социалните мрежи и свещеникът Васил Василев.
Ето какво се казва в неговия призив:
Ние, църковното настоятелство и жителите на село Вехтово се обръщаме с гореща молба за подкрепа към всички, които искат да подпомогнат боголюбивото ни начинание за строеж на нов православен храм, чрез набиране на парични дарения.
Православните християни от с.Вехтово имат животрептяща нужда да построят с Божията помощ нов храм в селото.
Инициативата е на Църковното настоятелство при храм „Св. великомъченик Димитър”.
Към момента жителите ползват стара сграда, която е пригодена за храм, но тя не е строена за такъв и не задоволява молитвените нужди на местните християни.
Сградата се руши и не е възможно да бъде ремонтирана.
За построяването на нов храм със съдействието на Общинския съвет и Община Шумен на църковното настоятелство беше предоставен празен парцел за строеж в селото.
Има архитектурен проект за новия храм, който е дарение от арх. Добрил Добрев.
Одобрен е от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и общинските власти са издали разрешително за строеж.
На 28.08.2014г. беше направена първа копка за новия храм от Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан.
За изграждането на храма са необходими 125 000 лв. Строежът на храма обаче все още не е започнал поради липса на средства. Събраната до момента сума от жителите на селото и от целеви дарения е недостатъчна.
Строително – монтажните работи на първия етап, по изготвена оценка от експерт, могат да започнат при набрани 47 000 лв.
Жителите на селото и техните близки са готови да се включат веднага в строежа с безвъзмезден труд.
Църковното настоятелство е открило специална банкова сметка с надеждата, че православни християни, граждани, фирми и организации при възможност и желание могат да направят своето парично дарение за изграждането на храма.
На 20.10.2017 г. свещеник от София направи своето целево дарение по банковата сметка на храма в размер на 10 000 лв., за което всички жители на селото и Църковното настоятелство сме му сърдечно благодарни.
Необходимата сума вече за започване на строително – монтажните работи по първия етап / грубия строеж на храма/ е 20 000 лв.
Сметката е: IBAN: BG58STSA93000021103918
BIC: STSABGSF
“Банка ДСК АД”
Православен храм „Свети великомъченик Димитър”,
село Вехтово.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКаолиново в списък на пилотните администрации по проект на Министерския съвет
Следваща статияТрудът и талантът се възнаграждават! Тони с номинация във фондацията на Бербатов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here