дом Общество СИДП: Не купувайте елхи без контролна пластина!

СИДП: Не купувайте елхи без контролна пластина!

0
ДЯЛ

Всяка законно придобита елха трябва да има контролна пластина с индивидуален номер, закрепена под второто разклонение на клоните от върха на дръвчето. Пластмасовите пластини са бели или жълти. Те имат правоъгълна или овална форма и са захванати към ствола с лента. Всяка пластина има индивидуален сериен номер, който се състои от една главна буква и шест цифри и е вписан и в превозния билет на търговеца, закупил дръвчетата на едро.
От Североизточно държавно предприятие напомнят, че гражданите трябва да следят само за наличието на пластини на закупените от тях дръвчета. При съмнение относно законността на предлаганите елхички, могат да поискат от търговците да им покажат и съответния превозен билет, който е задължително условие за извършването на продажба.
За елхите, които са със закрита коренова система в контейнери, не е задължително поставянето на пластините. Специалистите съветват всички, които си купуват живо коледно дръвче, да се погрижат за неговата плавна адаптация. Щом закупите елхичката, не я внасяйте веднага в топла стая, а като начало я поставете в хладно помещение или на балкона. Не слагайте дръвчето до отоплителни уреди и го поливайте редовно, защото влажността на почвата е важна за неговото оцеляване. Предвидете време за климатизация на елхата и преди да я засадите. Не бързайте да я връщате обратно в природата, ако е излязла от състоянието на зимен покой и по клонките й са прокарали нови свежи и по-светло зелени връхчета. В такъв случай има риск дръвчето да измръзне и лесовъдите препоръчват да изчакате подходящ момент, когато температурите навън ще бъдат положителни.
Превозен билет, в който да са описани подробно вида и количеството, се изисква от търговците, включително и за продажбата на клонки от дрян или други иглолистни и широколистни дръвчета.
При констатиране на нарушения на горското законодателство, гражданите могат да подават сигнали на телефон 112, информират още от Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.
Снимка: Pixabay
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОгнеборци гасиха пожар в контейнер, помогнаха и на болна жена
Следваща статияСлед спешно искане: Осветяват пешеходни пътеки за 30 000 лева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here